İnternet sitelerine 'karartma' yolda

İnternet sitelerine 'karartma' yolda
İnternet sitelerine 'karartma' yolda

Sağlık Bakanlığı onayı olmadan, tedavi edici özellik belirtilen gıda takviyesi ya da bitkisel ürünlerin satışının veya reklamını

Sağlık Bakanlığı onayı olmadan, tedavi edici özellik belirtilen gıda takviyesi ya da bitkisel ürünlerin satışının veya reklamının yapıldığı internet siteleri “karartılacak”.

Sağlık Bakanlığı, kalp-damar ve kanser başta olmak üzere kimi hastalıkları tedavi edici, zayıflatıcı, takviye edici ya da ’bitkisel destek’adı altında klinik araştırmaları yapılmadığı halde sağlık beyanı içeren ürünlerin reklam ve satışının yapıldığı internet sitelerini “karartma” yetkisini alacak. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, özellikle ‘bitkisel’ adı altında cinsel gücü artırıcı ve zayıflatıcı ya da kimi hastalıklardan koruduğu iddia edilen ürünlerin kullanımına bağlı ölüm olayları yaşandığını hatırlattı.

Para cezası verilecek
Bunlara rağmen, özellikle televizyon programları ve internette reklamlarının yapıldığını ifade eden Uzun, şöyle konuştu “İnternette satışı ve reklamı yapılan bu tür ürünlere ilişkin çalışmalar yapıyoruz. Tespit ettiğimiz bin internet sitesi var ve bazıları için işlem de yaptık. Şimdi ise bununla ilgili yaşasal düzenleme yakında çıkması öngörülen yasanın içine eklendi.Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, sağlık beyanında bulunan bu tür ürünleri satıldığını tespit ettiğimiz internet sitelerini, doğrudan karartma yetkisine sahip olacağız. Yasanın çıkmasıyla birlikte bin internet sitesini karartacağız.”
Ceza olarak, ilgili siteye, üreticiye para cezasının da verileceğini anlatan Uzun, “Ceza, bu işe aracılık eden herkese gelecek. Karartmadan önce uyarmak amacıyla para cezası da verilebilecek.