"Fırat'ın doğusu için şifre İdlib"

"Fırat'ın doğusu için şifre İdlib"
TESUD Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, ÖSO güçlerinin Türkiye'deki Suriyelilerden de faydalanarak 40-50 bin civarına yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Bilun Çelik / Ankara

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Fırat'ın doğusunda sonuç alınabilmesi için İdlib'in sağlam bir şekilde elde tutulması gerektiğini, buraya yönelik operasyona katılacak ÖSO güçlerinin Türkiye'deki Suriyelilerden de faydalanarak 40-50 bin civarına yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin hamleleri sonucunda ikiye bölünen ve ABD'nin çekilme kararının ardından daha da belirginleşen PKK'nın içindeki ayrışmayı anımsatan Karakuş, terör örgütünün Suriye'de ABD'ye karşı sivil itaatsizlik direnişi gösterdiğini öne sürdü. İsrail'in, ABD'nin Suriye'den çıkmasını engellemeye çalıştığını ifade eden Karakuş, şöyle dedi: "Ancak Donald Trump, ekonomik açıdan sıkıntıda. ABD'deki güçler çarpışıyor şu anda. İsrail'in istediği BOP için kendisini ortaya koyması ve Büyük İsrail için çalışması. Diğer sıkıntılar ise Afrin'deki Türkiye harekâtı nedeniyle PKK ikiye bölününce orada bir sivil itaatsizlik başladı. PKK, ABD'ye karşı direniyor kendince. Türkiye'nin bu ortamda avantaj kazanmasını engellemek için İdlib'i karıştırıyorlar. İdlib'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuvvet kaydırmasından yararlanarak El Kaide tahrik ediliyor. Bunu ABD de Rusya da yapıyor. Rusya'da kendi açısından kendi PKK'sını oluşturma çabasında."
ABD'nin amacı değiştirmeden yöntemi değiştirmek istediğini bildiren Karakuş, şöyle devam etti: "En az zararla bu iş nasıl olur hesabını yapıyorlar. Türkiye'yi kırmayacak, Türkiye ile sürtüşmeden durumu idare etmek istiyorlar. Türkiye'nin hava gücünü kullanmasını istemiyorlar. PKK'yı bir de böyle koruyorlar. Bu noktada Suriye ve İran'da bir noktadan kazanmaya çalışıyor. Suriye'de ortam sürekli değişiyor. İdlib'deki durum önemli. Burada El Kaide'ye fırsat verilmemeli. Sadece ÖSO değil, TSK da kullanılmalı. ÖSO'nun etkinliği arttırılmalı. Türk tarafı mutlaka bir koordinasyon yaparız, operasyonu başlatmakta özgürüz diyecek. Türkiye bunu yapmak zorunda. ABD harekâtın yapılmasını istemez. Bu baskının sonucunda büyük zarar görmemeniz için tedbir almanız lazım. İdlib'i denetim altında tutarsak bir sorun olmaz. Rusya'nın da, Suriye'nin de, İran'ın da, Türkiye'nin İdlib'de sıkıntı yaşaması çıkarlarına burada bu devletlerin menfaatleri birleşiyor. ABD, Fırat'ın doğusunda Türkiye'nin sıkıntı yaşaması için Arapları devreye sokuyor. ABD çekiliyor deniyor ama karşımıza da oyunlar geliyor. Arap Birliği'nin Suriye'ye girip Arap kuvvetlerinin buraya getirilmesi, PKK/PYD'ye özerklik söz konusu. Afrin denetim altında, sorun yok, terör olayları olabilir, önlem alınır. İdlib önemli, sıkı tutarsanız Rusya, ABD, Suriye kıpırdayamaz.