Fırsatçı görmek isteyen aynaya baksın

Fırsatçı görmek isteyen aynaya baksın

Çok ilginç bir kafaya laf anlatmaya çalışıyoruz.

Bütün bu felaketlerin, bugüne kadar kulak vermedikleri uyarıların, ibret almadıkları hataların neticesi olduğunu kabul etmedikleri gibi bir de üste çıkmaya çalışıyorlar; zeytinyağı gibi.

(Zeytinyağıyla böyle derin bir yapısal bağ içinde olmalarına karşın, zeytinliklere karşı kayıtsızlıkları da ayrıca yaman ve trajik çelişki!)

***

Muhalefet, bugüne kadar susmuş, susmuş, susmuş da ilk defa bugün ses çıkarıyor sanki; öyle bir algı yaratma çabasındalar.

Kim insanlık namına iki cümle kurmaya kalksa… Sanırsınız ormanlar hedef alınırken, meralar hedef alınırken, yaylalar, dereler, denizler, tarım arazileri hedef alınırken durmuş, bu cennet vatan beton mikserleriyle, kepçelerle, ekskavatörlerle, buldozerlerle, maden makineleriyle işgal edilirken durmuş da ilk defa bugün başlamış konuşmaya…

Böyle asılsız, temelsiz bir iddiayla, -selden kütük kapmaktaki maharetlerini düşününce, kişinin kendisinden bilmesiyle de alakası vardır belki- hunharca yaftalıyorlar:

- Fırsatçı!

***

28 Kasım 20128…

TBMM Genel Kurulu…

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, elinde, "turizmi teşvik" bahanesiyle orman arazileri adeta talan edilen ve şimdi büyük oranda küle dönen Pina Yarımadası''nın fotoğraflarıyla, feryat ediyordu;

-              Son yıllarda Muğla''daki yangınlar akıllı yangınlar!.. Yani ne kadar yanması gerekiyor ise o kadar yanan yangınlar! Burası, Bodrum''a giderken, Güvercinlik''i geçince Pina Yarımadası. 2007 seçimlerinde propaganda faaliyeti için Bodrum''a giderken orada bir yangın gördüm. Yangını ihbar edenlerden biri benim. Ondan sonra soru önergesi de verdim. Bütün yetkililer, Başbakanlık''tan Orman Bölge Müdürü''ne kadar bütün yetkililer dediler ki, "Burası ağaçlandırılacak." Çünkü orada koruma altında olan Halep çamları var. Ağaçlandırılmış hali bu! Otellerin sığacağı kadar yer yandıktan sonra söndürüldü! Oraya şimdilik dört otel sığdı. Gelecek yangınlarda, muhtemelen şu tepeleri de yakarak, yeni oteller yapacağız gibi duruyor!..

Bu mu fırsatçılık!

2007''den ibret alınmadığında olanları gösterip, bari 2018''den, 2019''dan, 2020''den ibret alasınız diye uyarmak, uyandırmaya çalışmak mı iktidarınızı?

***

22 Ağustos 2019…

O gün CHP Milletvekili olan Mehmet Ali Çelebi, Tarım ve Orman Bakanı''nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde;

Orman yangınlarına müdahale etmek isteyen THK''ya neden izin verilmediğini sormadı mı size?

2018''de Yunanistan''daki yangına yardıma hazır olduğu söylenen THK uçaklarının, bir yıl sonra neye dayanarak ve hangi yetkiyle "Uçamaz" ilan edildiğini sormadı mı?

13 uçaklık VIP filosuyla övünen, yerli motor üretmekten söz eden bir iktidarın, THK uçaklarını "motoru yok" diyerek kenara çekmesinin ve üç uçağının bakımını yapamamış olmasının yaman çelişkisini sormadı mı?

Bakanlığın, orman yangınlarıyla mücadelede neden "uçağı olmayan firmayı" tercih ettiğini sormadı mı?

Önümüzdeki dönemde çıkabilecek muhtemel yangınlar için ne gibi hazırlıklar yaptığınızı sormadı mı?

Bu, her biri uyarı ateşi niteliğindeki sorularla, ne yaptığınızın farkına varmanızı sağlamaya çalışmak mı fırsatçılık?

Belki siz de kendi kendinize sorarsınız diye ummak mı?

Aynı Çelebi, TBMM''deki komisyon toplantısında, bizatihi Bakan Bey''in suratına karşı göstermedi mi Sivil Havacılık''ın THK uçaklarına verdiği "Uçabilir" izinlerini?

Bu mu fırsatçılık; zorlamak mı vicdanlarınızı?

***

Yoksa…

Daha "yangın yeri"nde ve tekraren "orman arazilerinin imara açılması konusundaki istisnaları" sıralayıp bir tür zemin çalışması yapmak mı?

Evi yanmış vatandaşlara parti propagandasını ''evi yanmayanlar hasetlerinden çatır çatır çatlayacak'' üslupsuzluğuna vardırmak mı?

Afet bölgesine yangın söndürme uçağından önce konut projesi ulaştırmak mı?

***

Fırsatçılık değil muhalefetin yaptığı…

Bugün başımıza gelen ne varsa cümlesiyle ilgili peşin peşin uyarmış olmanın kazandırdığı ve analarının ak sütü gibi helal olan hesap sorma hakkı!

Ha şu tartışılabilir belki; millet canının derdindeyken siyasetin zamanı mı?

İktidarın geri durduğu böyle bir eşik, ölçü, hassasiyet var mı?

Millet can derdindeyken, daha dumanı tüten o arazilerin, bir gece yarısı kararnamesiyle birilerine tahsisi ihtimal dahilinde olduğu sürece zamanı!

İş işten geçtikten sonra bağırmanın var mı bir faydası?

 

BEYHUDE TAHRİK…

"Gezi''de iki ağaç için ortalığı ayağa kaldıranlar şimdi neredeler" diye soruyorlar ya… Çok merak ediyorum, kast ettikleri kişiler çıksalar, "memleket yanarken" Gezi benzeri bir protestoya imza atsalar acaba ilk kim/kimler tarafından hedef alınır ve neyle suçlanırlar?

İnsanları, sahiden de, bu ucuz tahriklerin uzağına düşecek kadar aptal sanıyor olabilirler mi?

Yazarın Diğer Yazıları