Formula 1 pole pozisyonu nedir? F1 pole pozisyonu ne demek?

Formula 1 pole pozisyonu nedir? F1 pole pozisyonu ne demek?
Türkiye’de 10 Ekim Pazar gününde İstanbul Park pistinde gerçekleştirilecek olan Formula 1 yarışlarında en çok merak edilenler arasında pole pozisyonu nedir sorusu yer alıyor. Yarış severler açısından büyük önem taşıyan pole pozisyonu için sizler adına bir araştırma gerçekleştirdik.

Formula 1’de heyecan Türkiye Grand Prix’i ile devam ediyor. 21 pilotun İstanbul Grand Prix''i öncesi sıralama turlarında pole poziyonu için mücadele vermesi dikaktlerden kaçmazken yine sürprizler peş peşe geldi.

Yağmurun geldiği ilk seansta sürücüler, kuru zemin koşullarında atabilecekleri tek turu göz önüne alarak anında piste çıktılar ve sürekli olarak tur attılar. Adeta küçük bir tur atma yarışı izlenirken ilk seansta yağmur, takımların beklediği kadar sert olmadı. 

Pek çok isim turları boyunca ya dışarı taştı, ya da spin attı. AlphaTauri pilotu Yuki Tsunoda, ilk virajda spin atarak sarı bayrakların çıkmasına neden oldu. Aynı zamanda şampiyona ikinci sırada yer alan Red Bull pilotu Max Verstappen de ilk virajda spin atan isimlerden biri oldu. Haas pilotu Nikita Mazepin, seans boyunca iki kez ilk virajda spin atarken, Ferrari pilotu Carlos Sainz da ilk virajda spin atan bir diğer isim oldu.

Şampiyona lideri Mercedes pilotu Lewis Hamilton, ilk virajda kontra verdikten sonra beşinci virajda da pist dışına çıktı, aynı şekilde Sainz da beşinci virajda sorun yaşayan bir diğer isim oldu.

Sıralama turlarındaki sonuçlar şu şekilde:

1- Lewis Hamilton (Mercedes) (10 sıralık grid cezasından dolayı yarışa 11''inci sırada başlayacak)
2- Valtteri Bottas (Mercedes)
3- Max Verstappen (Red Bull)
4- Charles Leclerc (Ferrari)
5- Pierre Gasly (AlphaTauri)
6- Fernando Alonso (Alpine)
7- Sergio Perez (Red Bull)
8- Lando Norris (McLaren)
9- Lance Stroll (Aston Martin)
10- Yuki Tsunoda (AlphaTauri)
11- Sebastian Vettel (Aston Martin)
12- Esteban Ocon (Alpine)

Pole Pozisyonu Ne Demek?

Pole pozisyonu; yarışlarda en önce yani 1. Sıradan başlanan yer demektir. F1 yarışlarında pilotlar, ilk sırayı elde edebilmek için öncelikle sıralama turlarında en iyi dereceyi yapmak adına mücadele verirler.

Pole pozisyonu terimi at yarışlarında da yarışa en öndeki yuvadan başlayan atı belirtmek için kullanılan bir ifadedir.
Pist yarışlarında ise yarışa ilk sırada başlayacak olan pilot, pole pozisyonu sahibi olarak adlandırılır.