Futbolda eller ve kollar

Futbol, isminden de anlaşılacağı gibi öncelikle ayak ile oynanacak bir oyundur. Fakat ülkemizde görüyoruz ki sıkça olarak maç eller ve kollar ile oynanıyor. Bir müsabakayı çoklukla ikili mücadeleler çözmekte. Tutmalar, sarılmalar itmeler çok sık gördüğümüz ihlaller. Bunlar hep el kol ile yapılıyor. Bu ihlallerin bazıları ustaca yapılıyor. Hakemler bunları farkedemiyor. Mesela bu hafta Fenerbahçeli Serdar Aziz, rakibinin boynundan çekti, hakem görmedi. Hakemler bazen de hareketi hangisinin önce başlattığını tespit edemiyorlar. Topu süren oyuncunun yapılan müdahale ile toptan uzaklaştırılması farkedilemiyor. Bunlar dışarıdan zarar vermeyen bir ihlal gibi görünüyorsa da ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. Bu pozisyonlara bazı yorumcular penaltı için yeterli değil damgasını yapıştırıyor. FIFA golü attırmak için kurallarda değişiklik yaparken, bizde golleri önleyici yorumlar öne çıkıyor. Futbol oyununda bu ihlalleri belirlemek zor bir şey değil. Şimdilerde VAR o pozisyonları en iyi çözecek konumda. Çok koşan hakem değil, doğru yere koşan hakemler bu ihlalleri cezasız bırakmamalı. Hakkaniyet ve temiz futbol adına.

Beşiktaş-Kasımpaşa

Bahattin Şimşek

Beşiktaşlı Mensah ceza alanında makas yaparken Hadergionaj tarafından itildi, penaltı ve sarı karttı, oyun devam etti, VAR da devreye girmedi. Aynı oyuncu Beşiktaşlı NKodou'ya arkadan sol ayağına kramponla bastı. Kırmızı değil sarı olmalıydı. İlk hareketine sarı verseydi akıbeti aynı olacaktı. Beşiktaş'ın penaltı beklediği pozisyonda Kasımpaşalı oyuncunun kolu normal konumda VAR'dan da bakıldı, devam kararı doğru. Bunlara penaltı çalınmasının doğru olmadığını yıllardır söylüyorum.

Göztepe-Kayseri

Yaşar Kemal Uğurlu

Kayserispor'un iptal edilen 2. golünde, gol vuruşu anında takım arkadaşı rakibine faul yaptı. VAR'dan da bakılıp iptal edildi.

Konya-BB Erzurum

Halis Özkahya

Bir pozisyonda atılan şutta Erzurumsporlu Murat Uçar koluyla gole mani oldu. Hakem göremedi. VAR'dan çağırılıp izletildi. Penaltı ve kırmızı kart doğru gösterildi.

Gençlerbirliği-Alanya

Fırat Aydınus

Hakemin Alanya lehine verdiği penaltı kararlarında önce oynattı sonra VAR'dan seyredilip penaltı kararları verildi. 2. penaltı öncesi Toure ile Bakasetas'ın sportmenlik dışı fiziki davranışlarında ikisi de sarı kart gördü, bence kırmızı olmalıydı. Bu arada itiraz eden teknik direktör Çağdaş Atan'a da kırmızı kart gösterildi.

Malatya-Başakşehir

Cüneyt Çakır

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Malatya kalecisi topa dokunduktan sonra Mahmut'un üzerine düştü. Topa dokunduğu için penaltı değildi, doğru karardı.

Galatasaray-Hatay

Erkan Özdamar

Bazı fauller ve sarı kartlar verilmedi. Hatayspor'dan Gökhan Karadeniz'e gösterilen ikinci sarı kart doğru değildi. Bu ikinci sarı kartların önemi belirtiliyor ancak hep aynı hatalar yapılıyor. 3. golde yardımcı hakemin ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. Galatasaray ceza alanında serbest vuruşta Donk rakibini itiyor. Marcao'yu Hataylı oyuncu itiyor. Burada hakem ilk ihlali yapanı bulmalı, devam ettirdi.

Fatih Karagümrük-Çaykur Rize

Ümit Öztürk

Müsabakanın genelinde yönetimi iyidi. Rize'nin ikinci beraberlik golünde VAR'dan faul tespit edildi. Golün iptali doğruydu.

Antalya-Ankaragücü

Halil Umut Meler

24. dakikada Ankagücülü Kitsiou ceza alanına girdi. Eren'in kolunu üzerinde görünce, göz aldanması ile penaltı ve kırmızı kart çıktı. VAR'dan Alper Ulusoy'un çağrısıyla koldan değil, Kitsiou'nun sol bileğini burktuğundan dolayı düşüşü görüldü. Penaltı ve kırmızı kart geri alındı.  Doğru karar VAR'ın müdahalesi ile oluştu.

Denizli-Fenerbahçe

Ali Palabıyık

Hakem VAR'a giderken Serdar Aziz itiraz etti ve sarı kart çıktı. VAR'dan Serdar'ın açık koluna gelen top nedeniyle penaltı ve ikinci sarıdan kırmızı kart çıktı. Top kaleye yöneldiği için çıkan sarı kart doğruydu. Top başka yöne gitseydi kart verilmezdi. Yani kararlar doğru.

Fenerbahçe ceza alanında son karambolde hakem önce penaltıyı verdi. VAR'dan izleyip penaltıyı iptal etti.

Trabzon-Sivas

Suat Aslanboğa

İki takımın birer puana razı olduğu müsabakada bazı faulleri değerlendiremese de genel yönetimi iyiydi.

 

Yazarın Diğer Yazıları