Futbolumuzda eller ve kollar

Futbol isminden de anlaşılacağı gibi öncelikle ayak ile oynanan bir oyundur. Fakat ülkemizde görüyoruzki daima ve sıkça eller - kollar ile oynanıyor. Bir müsabakayı çoklukla ikili mücadeleler çözmekte ancak sıkça tutmalar, sarılmalar ve itmeler görülmekte. Bunların bazıları ustaca yapılıyor, hakemler bunu fark edemiyor. Bazen de bu ihlalleri hangi oyuncunun önce başlattığını tespit edemiyorlar. Etse de futbolcunun iki eli havada bir şey yapmadım modunda oluyorlar. Bu müdahalelerle topu süren oyuncuyu toptan uzaklaştırılması fark edilmiyor. Buna maruz kalan futbolcunun dengesinin bozulmasına neden olunuyor. Bunlar dışarıdan zarar vermeyen bir ihlal gibi görülse de ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. Böyle durumlarda VAR falan yok ve hakemlik başlamalı. Yorumcular ceza alanlarındaki bu pozisyonlara penaltı için yeterli değil damgasını yapıştırıyor. Böylece FIFA golleri artırmak için kurallarda değişiklik yapmasına rağmen golleri önleyici yorumlar öne çıkıyor. Futbol oyununda bu ihlalleri önlemek zor bir şey değil. VAR, ceza alanındaki bu pozisyonu en iyi şekilde çözecek durumda. Bu ihlalleri yapanlar rakibine nazaran yeterince pozisyonu müsait olmayan futbolculardır. Çok koşan hakem değil, doğru yerlere koşan hakemler bu ihlalleri cezasız bırakmaz.

 

Trabzonspor-Ç. Rizespor

Halil Umut Meler

 

Çaykur Rizespor lehine verilen penaltı, VAR uyarısıyla verildi. Trabzonsporlu Edgar''ın eli açıktı ve doğru karar. Trabzonspor lehine verilen penaltı da ise Rizespor''dan Bolasie''nın kolu açıktı. Hakem bunu VAR''sız verdi ve doğru karardı. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Kasımpaşa-ÖKY Malatya

Alper Ulusoy

 

ÖKY Malatya golü, yardımcı ve VAR''dan iptal edildi. Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Altay DG Sivasspor

Erkan Özdamar

 

Tarafların birer puana razı olduğu maçtaki yönetimi geçer not alır.

 

A. Hatayspor-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

 

Atakaş Hatayspor golünde kaleciye faul yoktu. Çünkü Vida''nın top kaybı vardı. Rosier''in eline gelen topta penaltı itirazı önce pozisyon ofsayttı ve yardımcı hakem atlamıştı. Ayağıyla oynanan topta zaten kola gelmesi cezalandırılmaz. Video hakemlerinin ''açık ve net pozisyonlara karışmalı'' sözü unutulmamalı. Mehmet Topal''ın topukla attığı golde, ofsayttaki oyuncu kaleciyi meşgul etmedi ancak Montero''nun çarpmasın gerekçesiyle toptan kaçması hakem ve yardımcısının VAR incelemesiyle iptal edildi. Montero kımıldamasaydı gol geçerli olacaktı.

 

İH Konya-Fenerbahçe

Fırat Aydınus

 

Verilmeyen kartlar olsa da bu kritik müsabakada genel yönetimi iyiydi ancak Valencia''nın rakiple karşı karşıya kaldığı önemli posizyonda top Valencia''nın eline değil göğsüne çarpmıştı. Bunu iyi değerlendiremedi.

 

Y. Kayserispor-V. Fatih Karagümrük

Burak Şeker

 

Yukatel Kayserispor''un iptal edilen golü ofsayttı ve VAR''dan da teyit edildi. Caner''in koluna gelen topa itirazlar yanlıştı. Kol doğal konumdaydı. Fatih Karagümrük''ten Luckassen, VAR''dan uzun süre incelendikten sonra bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kart gördü. Kayseri''den Onur''un gördüğü kırmızı kart görmesine neden olan ikinci sarı kart yanlıştı. Aynı takımdan Kemen ise ikinci sarı kartı görmediği için şanslıydı.

 

A. Alanya-Göztepe

Mete Kalkavan

 

Aytemiz Alanya golü yardımcı ve VAR tarafından iptal edildi. Ele çarpmalarda oynatma kararlarının tümü doğruydu.

 

Galatasaray-Gaziantep FK

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Sertliklerle başlayan oyun lunaparkta çarpışan arabalar gibiydi. Verilmeyen kartlar vardı. Birinci Galatasaray golünde ofsayt yoktu ve gol geçerli oldu. Galatasaraylı Nelsson''un ceza alanında rakibe hareketi penaltı için bakılmalıydı. Gaziantep''in penaltısı güme gitti.

 

Giresun -Antalya

Suat Arslanboğa

 

Antalyaspor''un ilk deplasman galibiyetini aldığı maçta, kaleci Boffin kendisine faul yapan rakibine gereksiz itince verilen panaltı ve sarı kart kararları doğruydu. Boffin''e takımının mağlubiyetine neden olacak bu hareketi yakışmadı.

 

M. Başakşehir-Adana Demirspor

Arda Kardeşler

 

İyi yönettiği maçta Adana Demirspor lehine verdiği penaltı kararı doğru, Başakşehir lehine olan ise hakem itirazlara rağmen maçı oynattı. Ancak VAR''dan çağırılınca pozisyonu izledi ve kararını değiştirdi. Emre Belözoğlu sarı kartı itirazdan gördü ve doğru karardı.

Yazarın Diğer Yazıları