CIA'nin eski Başkanı: Ankara Afganistan'dan gelen sığınmacıların hepsini alma sözü vermiş

CIA'nin eski Başkanı: Ankara Afganistan'dan gelen sığınmacıların hepsini alma sözü vermiş
Gazeteci Çağlar Tekin, CIA eski başkanı olan David Petraeus’un Afganistan’dan gelen sığınmacılar hakkındaki açıklamalarına dikkat çeken bir tepki verdi.

Çağlar Tekin, sosyal medya hesabından CIA eski başkanı olan David Petraeus’un ABD Afganistan ve Türkiye üçlüsünün ilişkilerinin ele alındığı haberi paylaşarak “Bu arada CIA eski Başkanı''ndan öğreniyoruz ki Erdoğan''ın devlet yetkilisi almadan, yani resmi kayıt tutturmadan Biden''la yaptığı görüşmede Ankara Afganistan''dan gelen sığınmacıların hepsini alma sözü vermiş...” ifadelerini kullandı.

Sputnik’te yer alan habere göre, Afganistan''dan tüm askerleri çekmekle meşgul ABD Başkanı Joe Biden''a Irak ve Afganistan''da ABD öncülüğündeki yabancı güçleri komuta etmiş ve sonrasında CIA başkanlığı yapmış David Petraeus''dan ''İslamcıların iktidarı ele geçirmek üzere olduğu Afganistan''ı iç savaşa terk etmek'' suçlaması geldi.

İRAN''DAN TÜRKİYE''YE GEÇEBİLİRLER

ABD Dışişleri açıklamasında, ''Taliban şiddetinin artan seviyelerinin ışığında, ABD''de kalıcı yerleşme fırsatını, ABD ile çalışanlar dahil olmak üzere risk altında olabilecek binlerce Afgan ile yakın aile üyelerine genişletmekten'' söz edilmesi, geride kalacak milyonlarca Afgan''ın suçu ne sorusunu beraberinde getirdi. Reuters''in ABD''li yetkililere dayandırdığı haberine göre yeni programda Afganların başvurusu için bir ABD Kurumu, STK veya medya kuruluşunun referansı gerekiyor. Başvuruda bulunduklarında sistemde olduklarını bildirmek için e-postayla erişilecek Afganlar, kendi kendilerine Afganistan''dan çıkıp üçüncü bir ülkeye ulaşacak. O noktadan sonra güvenlik taraması da içerecek süreç 12-14 ay sürebilecek. Gazetecilere brifing veren bir yetkili, "Potansiyel çıkış dalgasına hazırlıklı olunması için komşu ülkelerle ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile zaten görüştük" dedi. ''Pakistan''ın Afganistan sınırlarının açık kalmasının önemli olduğunu, diğerlerinin ise İran üzerinden Türkiye''ye seyahat edebileceğini'' sözlerine ekledi.

Nitekim ABD ile işbirliği yapmış Afganların kurtarılması, eleştirileri durduracağa benzemiyor.

ABD''nin Irak ve Afganistan işgallerinde direnişe karşı savaşı komuta etme sicili bulunan David Petraeus, ''Washington''ın Afganistan''da demokrasi ve insan haklarını koruma görevini bırakarak Afgan halkını kanlı, vahşi bir içsavaşa terk ettiğini'' söyledi.

BİNLERCE AFGAN''A DAHA SIĞINMACI STATÜSÜ

Hakimiyet alanı genişleyen Taliban''ın insafına kalmamaları için ABD için çalışan Afgan çevirmenlerle ailelerini tahliye etmeye ve onlara Özel Göçmen Vizesi (SIV) vermeye başlayan Biden yönetimi, SIV kapsamına girmeyen belli bazı Afganlar için de yeni sığınmacı programı açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD bağlantısı yüzünden Taliban şiddetinin hedefi olabilecek ama SIV için ehil bulunmayan binlerce Afgan''a da ABD''ye sığınmacı olarak yerleşme fırsatı verileceğini duyurdu.

''Öncelik İki'' isimli yeni sığınmacı programının, sadece ABD hükümeti ve ordusu için değil, ABD''nin finanse ettiği projeler, ABD merkezli STK''ler ve medya kuruluşları için çalışan Afganları da kapsayacağı belirtildi.

''MUAZZAM SIĞINMACI DALGASI YARATIR''

Taliban''ın Afganistan''ın büyük kısmını ele geçirmeye devam etmesi halinde Kaide''nin geri dönüşünü sağlayabileceğini, Afganistan''ı tekrar Kaide için korunaklı bölgeye çevirebileceğini de söyleyen eski CIA Başkanı, ''şimdiden binlerce Afgan''ı kaçmak zorunda bırakan Taliban saldırılarının muazzam sığınmacı dalgası yaratacağı, bunların Pakistan ve diğer komşu ülkelere sel gibi akacağı'' uyarısında bulundu.

''Kadınlar başta olmak üzere Afganların temel hak ve özgürlüklerini kaybedeceğinin'' altını çizen Petraeus, "Dünyanın görmek istediğinin bu olduğunu sanmıyorum" dedi.

TRUMP VE BİDEN, TALİBAN İÇİN TAŞLARI DÖŞEDİ

Taliban taarruzunu geri püskürtmeye çalışan Afgan güvenlik güçlerinden onlarca militanı öldürdükleri açıklamaları gelirken, Petraeus, halihazırdaki gelişmelerin, ''Afganistan''daki savaşın devam edeceği ve durumun daha da kötüye gideceği bir senaryoyu'' işaret ettiğini belirterek şu vurguyu yaptı:

"Afgan hükümetini binlerce Taliban mahkumunu hiçbir şey ya da çok az şey karşılığında serbest bırakmaya zorladık. Ama durumla ilgili farkındalığı koruyacak 3500 asker bulundursak ve Afgan ortaklarımıza yardım etsek, Taliban''ın ülkeye içsavaş getirmesini önleyecek bir pozisyonda olurduk."

İlgili Haberler