133 TL'lik elektrik kullanan serbest tüketici olacak

133 TL'lik elektrik kullanan serbest tüketici olacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik piyasasına yönelik 2014 yılı için serbest tüketici limitini belirledi. 2013'te 5 bin kilovatsaat olan serbest tüketici limiti, 2014 yılı için 4 bin 500 kilovatsaate düşürüldü.

Konuya ilişkin EPDK kararı Resmi Gazete'nin 30 Ocak 2014 tarihli sayısında yayımlandı. Mesken abonesi için her türlü vergi, fon ve paylar dahil olmak üzere kilovatsaate 35,44 kuruş baz alınarak çıkartılan hesaba göre, aylık yaklaşık 133 lira sarfiyatı olan konut abonesi serbest tüketici olabilecek. 

Yüzde 20-30 ucuz

Belli bir miktarın üzerinde elektrik tüketen abonelerin, ihtiyacını sadece bölgesindeki dağıtıcıdan değil, istediği tedarikçiden alabilmesine ilişkin uygulamaya "serbest tüketici" uygulaması deniliyor.
Serbest tüketicilere, üretim lisansı sahibi ve tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler, elektrik enerjisi satışı yapabiliyor ve dağıtım şirketlerinden alınan fiyata göre yüzde 5-10 oranında belli dönemlerde yüzde 20-30'lara varan oranlarda daha ucuza elektrik temin edebiliyor. 

Yeni haklar geldi

Bu sistem sayesinde bilhassa kendi üretim tesisleri olan şirketler, toptan ve perakende satış şirketleri aracılığıyla ellerindeki elektriği daha uygun şartlarda müşterilerine satabiliyor. Burada talep birleştirme imkanının da olması; sadece küçük ölçekli sanayi tesisleri için değil vatandaşlar için toplu konutlar, AVM'ler, şubeler, devlet kurumları gibi çok geniş bir alanda tüketicilerin serbest tüketici haklarından yararlanmasını sağlıyor. 
Yeni limit çerçevesinde; piyasaya 500 bin yeni serbest tüketicinin girebileceği hesaplanıyor. 

Ankara'da kesinti

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ''Planlı Elektrik Kesintisi Programı'' çerçevesinde 5 Şubat'ta Ankara'nın, Çankaya, Keçiören Altındağ ve Yenimahalle İlçelerinde, Kırıkkale'nin Yahşihan İlçesi ile Bartın'ın Amasra İlçesinde elektrik kesintisi yaşanacağını bildirdi.