Gol kutlaması

Cumartesi günü oynanan Alanyaspor-Başakşehir maçında Başakşehir''den Ömer Ali golü attıktan sonra Alanyalı seyircilere yönelik jestleri nedeniyle hakemden sarı kart gördü. Bu kart beni yıllar önceye götürdü. Sayın Yılmaz Tokatlı''nın federasyon başkanlığı döneminde MHK''da görevliyken UEFA toplantısına girecek olan başkana, benim teklifimi UEFA''ya götürüp kabul ettirmesi ülkem adına önemliydi. Teklifim, futbolcuların gol sevincini oyun çizgileri içinde yaşamalarıydı. Yedek kulübelerine gitmenin, koşu pistini geçerek tribünlere gitmenin doğru olmadığını, bir süre oyunun durduğunu ve diğer takım için de mahsurları olduğu tezimi UEFA kabul etti. 1983 yılında gol sevinci sadece çizgiler içinde uygulandı. Oyunu terk edenlere sarı kart uygulaması başlatıldı. 1 yıl sonra FIFA, UEFA''ya "Bırakın futbolcular seyirciyle bütünleşsin" dedi. Ancak FIFA daha sonra, gol atıldığında kutlama yapılabilir ancak aşırıya kaçmamalıdır. Rakip tribün önünde sevinmemeli, zaman kaybına neden olmamalı gibi tavsiyelerde bulundu. Bizim teklifimizin günahı neydi. Alanya-Başakşehir maçında genç kardeşimin verdiği sarı kart doğruydu. Çünkü Ömer Ali''nin, eliyle koluyla rakip seyirciye "Susun" der gibi jestleri vardı. FIFA zaten bunların yapılmasını istememekte. Benzerini önceki akşam Fenerbahçe-Adana Demirspor maçında Belhanda''nın yaptığını gördük. Ona da sarı kart vermeliydi. Ancak kart, Mert Hakan''la didişmesinden sonra ikisine birden verildi.

 

 

Trabzonspor-Malatyaspor

Fırat Aydınus

Sezonun ikinci yarısına hakem ve VAR''daki hakemler kötü başladılar. Müsabakanın başında Peres''in, Malatya''dan Karim Hafez''e kasıtlı vuran elini hakem ve VAR beraber atladılar. Kırmızı karttı. Müsabakanın son dakikasında Trabzon''dan Hüseyin''in rakibine hareketi penaltıydı. Maçın ilk yarısında Trabzonsporlu Dorukhan''a yapılan da penaltıydı.

 

Gaziantep-Fatih Karagümrük

Zorbay Küçük

Bir pozisyonda Fatih Karagümrüklü futbolular rakibin elle oynadığını belirterek penaltı itirazında bulundu. Hakem VAR''dan çağrıldı. Furkan''a elle oynamadan penaltı kararı beklenirken, bir faul kararı çıktı. Yanlıştı. O anda da skor 2-1 idi.

 

 

Alanyaspor-Başakşehir

M. Kürşat Filiz

Başakşehir''in iptal edilen golü öncesi Ömer Ali''nin Efecan''ın ayağına basması nedeniyle VAR''dan izlenip gol iptal edildi. Golü atan Ömer Ali, seyirciye "sus" hareketi nedeniyle sarı kart gördü. VAR''dan sonra ayağa basma nedeniyle ikinci sarısı yanlıştı. Alanya''dan Umut''un rakibinin ayağına basması nedeniyle VAR incelemeden direkt kırmızı kart çıktı. Tartışılır nitelikteydi.

 

Kasımpaşa-Hatayspr

Sarper Barış Saka

Kasımpaşa''nın net skoru erken bulması, hakemin işini kolaylaştırdı. Yönetimi iyiydi.

 

 

Galatasaray-Giresunspor

Arda Kardeşler

Penaltı beklentilerinde devam kararlarının hepsi doğruydu. Vermediği bazı fauller olsa da genel yönetimi iyiydi.

 

Göztepe-Antalyaspor

Hüseyin Göçek

Göztepe lehine verilen penaltıda, Antalyasporlu Veysel, Halil''i sırtından formasını çekerek düşürüyor. Hakeme kapalı olan kale arkası kamerasından Halil''in de rakibi formasından tuttuğu gözüküyor. VAR müdahale etmesi gerekirken, penaltı attırıldı. VAR''ın bazı pozisyonlarda hakeme hiç yardımcı olmadığını gördük. Oysa VAR''ın görevi, hakemin görmediğini göstermek.

 

Kayserispor-Altay

Yaşar Kemal Uğurlu

Kayseri lehine verilen penaltı, yardımcı hakemin pozisyona çok sonradan kaldırdığı ofsayt bayrağı nedeniyle iptal edildi. IFAB bu yanlışı düzeltmeli. Genel yönetimi oldukça iyiydi.

 

Konyaspor-Sivasspor

Cüneyt Çakır

Konyaspor''un galibiyet serisinin bozulduğu müsabakada yönetimi iyiydi.

 

 

Çaykur Rizespor-Beşiktaş

Alper Ulusoy

Beşiktaş lehine penaltıyı hakem de net görüyordu. Kendisi vermeyip işi VAR''a yükledi. Bu artık adet oldu. Kol topa gidiyor, penaltı kararı doğru. Rize''nin 1. golünde Beşiktaşlı Josef, Rizeli oyuncu tarafından iki eliyle itilip düşürülüyor. Açık bir itme. Oyuncu önünü açıyor. Top aynı oyuncuya çarpıp gol oluyor. Hakem de itmeyi görüyor. VAR da görüyor. Gol iptal edilmeliydi. Josef''in ceza alanında düşürülüşü penaltıydı. Hakem ve VAR neticeyi beraber belirlediler. Gökhan Gönül''e kart çıkarmak niyetinde değildi. Yardım aldı. Kart geç çıktığı için orada kargaşa yaşandı.

 

 

Fenerbahçe-Adana Demirspor

Halil Umut Meler

Verilmeyen kartlar epey vardı. Verilen penaltı tartışılır. Fenerbahçeli Kim''in rakip oyuncuyu itişi penaltılıktı. Sonrasında Assambalonga''nın Sosa''ya yaptığı hareket kırmızı kartlıktı. Hakem bu maça tam konsantre değildi.

Yazarın Diğer Yazıları