Göz sağlığı için 8 önemli vitamin

Göz sağlığı için 8 önemli vitamin
Gözlerimiz; öğrenmemizi, anlamamızı ve çevremizle iletişim kurmamızı sağlayan en önemli duyu organımızdır. Gözlerimiz belki de sahip olduğumuz en değerli hazinemiz. Göz sağlığının yaşam kalitesi açısından oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Göz sağlığınız için bazı vitaminler koruyucu özelliğe sahiptir. Hangi vitaminler göz sağlığını koruyor işte cevabı…

Bazı göz hastalıkları erken dönemde tedavi edilmediklerinde ilerleyerek görme kaybına varan kalıcı hasarlara neden olabilir. Beslenmenizde göz sağlığına iyi gelen vitaminlere yer vererek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

A VİTAMİNİ

A vitamini, gözün görüşünde önemli bir rol oynar. Hayvansal gıdalarda bulunan A vitamini özellikle gece görüşünün güçlenmesine destek olur. A vitamini aynı zamanda düzenli kullanımda kataraktın yanı sıra gece körlüğü ve makula dejenerasyonuyla karşılaşma riskini azaltıyor.

A vitamini hayvansal gıdalar dışında portakal, havuç, buğday, maydanoz ve yumurta sarısında bulunuyor.

 

B1 VİTAMİNİ

B1 vitamini eksikliğinde göz siniri hasarı ortaya çıkabiliyor.

B1 vitaminini en çok koyun ve sığır eti, balık, süt, yumurta, kepek, buğday, bira mayası, taze sebze ve meyvelerde bulunuyor.

 

B2 VİTAMİNİ

B2 vitamini metabolizmanın işleyişini doğrudan etkiliyor. Göz yorgunluğunu engelliyor. Eksikliği ise gözlerde ışığa karşı hassasiyet ve yanma hissine yol açabiliyor. 

B2 vitamini en çok peynir, badem, kırmızı et, yağlı balıklar, yumurta (haşlanmış), mantar, susam, yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, brokoli) bulunur.

 

B6 VİTAMİNİ

Göz sağlığının korunması üzerinde etkilidir.

B6 vitamini; kepekli tahıllar, kurutulmuş baharatlar, antep fıstığı, sarımsak, ciğer, balık, fındıkta bulunur.

 

B 12 VİTAMİNİ

Vücuttaki B12 vitamini eksikliği gözde yanma/kızarıklık, kornea ve ışık hassasiyeti gibi problemleri beraberinde getirir.

Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.

 

C VİTAMİNİ

C vitamini göz sinirlerindeki hasarı önlüyor. Katarakt gelişme riskini azaltıyor.

C vitaminini genel olarak taze meyvelerde ve sebzelerden alabilirsiniz.

 

D VİTAMİNİ

D vitamini özellikle miyop, göz tansiyonu üveit ve yaşa bağlı makusa dejenerasyonu gibi görme kaybıyla ilerleyen hastalıklarda önemli koruyucu etkiye sahiptir.

Balık, balık yağı, tereyağı, karaciğer, kırmızı et, yumurta, sebzeler D vitamini içerir. Ayrıca güneş önemli bir D vitamini kaynağıdır.

 

E VİTAMİNİ

Retina dejenerasyonunu önlemeye yardımcı oluyor. E vitamini, ceviz, badem gibi kuru yemişlerde, zeytinyağı ve ayçiçek yağında, ayrıca kivi, muz ve mango gibi meyvelerde bulunuyor.

Ek bilgi: Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri de göz kuruluğunu azaltıyor. Somon ve ton balığının yanı sıra ceviz ve keten tohumunda bulunan Omega-3 ve 6 yağ asitlerinin, retina gelişimi açısından oldukça faydalı olduğu biliniyor.