Küresel piyasalar ABD enflasyon verilerine odaklandı

Küresel piyasalar ABD enflasyon verilerine odaklandı
Küresel piyasalarda gözler Amerikan enflasyonuna çevrildi. Enflasyon endişesi varlık fiyatlarında etkili olmayı sürdürürken, piyasalarda oynaklık artmaya devam ediyor.

Gözler önümüzdeki hafta açıklanacak Amerikan enflasyonuna çevrildi. ABD''de yüzde 8,50 ile son 41 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, Fed''i 2000''den bu yana ilk kez 50 baz puanlık faiz artırımına yönlendirdi. Fed böylece politika faizini yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltti.

Fed''den yapılan açıklamada, enflasyonun, salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, yükselen enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtır şekilde yüksek kalmaya devam ettiği kaydedilerek, uzun vadede yüzde 2 enflasyon ve maksimum istihdamın elde edilmesinin hedeflendiği, para politikası duruşunun ise uygun şekilde sıkılaştırılmasıyla enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi ve iş gücü piyasasının güçlü kalmasının beklendiği ifade edildi.

Fed''in ayrıca 1 Haziran''da bilançosunu küçültmeye başlayacağı belirtilen açıklamada, ilk etapta hazine tahvillerinde aylık 30 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde 17,5 milyar dolar azaltılacağı kaydedildi.

Açıklamada, ilk 3 ayın ardından bilanço küçültmede aylık miktarın hazine tahvilleri için 60 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için 35 milyar dolara yükseltileceği aktarıldı.

Fed Başkanı Powell ise bankanın gelecek birkaç toplantısında 50 baz puanlık ilave faiz artışlarının masada olması gerektiğini ifade etti.

Faiz oranında 50 baz puandan yüksek bir artışın olup olmayacağına ilişkin soru üzerine ise Powell, "75 baz puanlık artış, Komitenin aktif olarak düşündüğü bir şey değil." dedi.

Çarşamba günü Fed''in politika kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell''ın açıklamalarıyla yüzde 3''ten fazla değer kazanan ABD pay piyasaları, perşembe günü ise Fed''in enflasyonu önlemekte zorlanabileceği endişesi ile kazançlarının tamamını geri verdi.

Analistler, Fed''in faiz artışında geç kalmış olabileceği korkusunun dünkü fiyatlamalarda etkili olduğunu kaydederek, söz konusu durumun satış baskısını derinleştirdiğini bildirdi.

Söz konusu endişelerle tahvil piyasalarında da etkili olan satış baskısıyla ABD''nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3,10''la Kasım 2018''den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.Altının ons fiyatı ise düşüş eğilimini üçüncü haftaya taşırken, haftayı yüzde 0,8 düşüşle 1.883 dolardan tamamladı.

PAY PİYASALARINDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ

ABD''de pay piyasaları düşüş eğilimi üst üste beşinci haftaya taşırken, bu durum S&P 500 endeksi için 2011''den ve Nasdaq endeksi için ise 2012''den bu yana en uzun düşüş serisine işaret ediyor. ABD''de enflasyon baskısı piyasalarda ana risk unsuru olmayı sürdürürken, gözler gelecek hafta çarşamba günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisine çevrildi.

Haftanın son işlem gününde açıklanan istihdam raporu verilerine göre tarım dışı istihdam nisanda 428 bin artarak beklentileri geride bıraktı.Analistler, söz konusu verinin Fed''i daha şahin olmaya yönlendirebileceği endişesiyle risk iştahının azalmasında etkili olduğunu kaydetti.(AA)

İlgili Haberler