Krizin derinleşmesi yabancıyı ürküttü

Krizin derinleşmesi yabancıyı ürküttü
Krizin derinleşmesi yabancıyı ürküttü

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) 2012 yılı 2. Barometre Anketi sonuçlarına göre, yılın ilk anketinde dünyada ve Türkiye

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) 2012 yılı 2. Barometre Anketi sonuçlarına göre, yılın ilk anketinde dünyada ve Türkiye’de ekonomik büyümenin yavaşlayacağını öngören uluslararası yatırımcılar, Türkiye için düşüncelerini olumluya çevirdi. YASED üyelerinin yüzde 65’i “Türkiye’de ekonomik büyüme sabit kalacak veya hızlanacak” şeklinde görüş bildirdi. Araştırmaya katılan uluslararası yatırımcıların yüzde 53’ü Türkiye’ye 2012 yılında 15-20 milyar dolar arasında uluslararası doğrudan yatırım girişi olmasını bekliyor. 

Yapısal reformlar
YASED Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Nas, düzenlenen basın toplantısında, YASED Yatırımcı Beklenti Endeksi de kamuoyuyla paylaştı. Ankete göre, yılın ilk anketinde dünyada ve Türkiye’de ekonomik büyümenin yavaşlayacağını öngören uluslararası yatırımcılar, Türkiye için düşüncelerini olumluya çevirdi. Uluslararası piyasalarda yaşanan finansal krizin daha da derinleşmesi ihtimali YASED üyeleri arasında endişe yaratırken, yatırımları en çok etkileyebilecek diğer nedenler ise büyümenin sürdürülebilir olmaması, yapısal reformların tamamlanamaması, hükümetin cari işlemler açığı/GSMH oranını düşürememesi, yerel siyasi dalgalanma ve AB müzakerelerinde yaşanacak tıkanıklıklar olarak sıralandı. YASED üyeleri hükümetin önümüzdeki dönemde öncelik vermesi gereken konuları ise yapısal reformlar, cari işlemler dengesi ve sürdürülebilir büyüme şeklinde dile getirdi. YASED üyelerinin istihdam açısından değerlendirmelerinin de yer aldığı 2. dönem Barometre Anketi’nde, üyeleri yüzde 43’ü çalışan sayılarının son altı ayda arttığını, yüzde 20’si ise azaldığını söyledi.