Mitoloji nedir? Varlığını günümüze kadar ulaştırmış 8 mitolojik efsane

Mitoloji nedir? Varlığını günümüze kadar ulaştırmış 8 mitolojik efsane
Bir toplumun yaratılış ve doğasını, geleneklerini, inançlarını, kültürlerini açıklamaya yönelik duyumlar, varsayımlar olarak kabaca yorumlanabilecek mitolojiden günümüze hangi efsaneler kalmıştır?

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; Mitoloji kelimesi Yunancadaki söylenen söz anlamına gelen mithos ve konuşma anlamına gelen logos kelimelerinden türetilmiş ve ortak bir kültürde bulunan, çoğu zaman bilinmezleri açıklamak için kullanılan ortak söylenceler olarak tanımlanır. Pek çok farklı karakter ve bu karakterlerin anlatıldığı hikayeler sayesinde oluşur.

Mitolojiyi sözlü olarak aktarılan hikayeler oluşturur. Dolayısıyla efsaneler ve masallar, mitolojiye dahildir. Ancak anlatılan her masal ve efsane mitoloji öğesi değildir. Söz konusu masal ve efsanenin ortak kültür öğesi olması, uzak geçmişten beri anlatılıyor olması ve karakterlerinin başka hikayelerde de yer alması gibi özellikler mitolojinin temelini oluşturmaktadır.

Mitolojide karakterler; tanrılar, yarı tanrılar, soylular, cesur kahramanlar, güzel kadınlar ve sıradan halktır. Mitolojinin kalıcı olması için toplumun büyük bölümü tarafından kabul edilmesi gerekir.

BAZI ÜNLÜ MİTOLOJİLER:

Türk mitolojisi

Çin mitolojisi

Hint mitolojisi

Yunan mitolojisi

Pers mitolojisi

İskandinav mitolojisi

Mezopotamya mitolojisi

Aztek mitolojisi

Maya mitolojisi

İnka mitolojisi

Mısır mitolojisi

1- TÜRK MİTOLOJİSİ

Türk mitolojisine ait en eski eserlerden biri Dede Korkut Hikayeleri’dir. Türklerin doğuşunu anlatan Bozkurt Destanı, Türklerin dirilişini anlatan Ergenekon Destanı, Türklerin atası Oğuz Kağan’ı anlatan Oğuz Destanı, dünyanın en uzun destanı olan Manas Destanı ve önemli Türk beylerinden Alp Er Tunga’nın anlatıldığı Alp Er Tunga destanı Türk mitolojisinin en önemli efsanelerini oluştururlar.

2- ÇİN MİTOLOJİSİ

Oxford tarafından yayımlanan Asya Mitolojisi Sözlüğü Çin mitolojisini; tarih, efsane ve mitin bir karşımı olarak tanımlar. Milattan önce 12. yüzyılda başladığı tahmin edilen Çin mitolojisi Shan Hai Jing, Shui Jing Zhu, Hei''an Zhuan, Fengshen Yanyi, Baishe Zhuan gibi kaynak metinler üzerinden incelenir. Çin mitolojisi binlerce farklı tanrı, tanrıça ve kahramana ev sahipliği yapar.

3- HİNT MİTOLOJİSİ:

Hint mitolojisi yalnızca Hint kültürünün değil, Hinduizm inanç sisteminin de temelini oluşturur. Hinduizm inancının kutsal metinleri olarak kabul edilen vedalar, Hint mitolojisinin en önemli kaynaklarındandır. Hint mitolojisi genel olarak farklı insanlar ile tanrı ve tanrıçaların karşılaşmalarının anlatıldığı hikayelere sahiptir.

4- YUNAN MİTOLOJİSİ:

Şüphesiz bugünün Batı inancının temelini Yunan mitolojisi oluşturur. Antik Yunan’da anlatılan hikayeler dünyanın oluşumu gibi bilinmezleri aydınlatır. Yunan mitolojisinde 12 ana tanrı ve tanrıça vardır. Zeus, Poseidon, Hades, Hephaistos, Ares, Hermes, Dionisos, Artemis, Afrodit, Hera, Athena, Apollon isimli bu tanrılar; dünyada yaşanan her şeyin sebebi ve sonucu olarak görülür.

5- PERS MİTOLOJİSİ:

Bugün İran olarak adlandırılan bölgede yaşayan Pers toplumunun inanç ve kültürünün temelini Pers mitolojisi oluşturur. Konumu itibariyle oldukça geniş bir coğrafyayı kapsayan hikayelere sahiptir. Pers mitolojisinde anlatılan öyküler, aynı zamanda  Zerdüştlük inanç sistemini de besleyen kutsal metinlerdir.

6- İSKANDİNAV MİTOLOJİSİ:

Popüler kültürün de etkisiyle bugün en bilinen efsanelerden bazılarına sahip olan İskandinav mitolojisi, bölgede yaşayan toplumların Hıristiyanlık öncesi dönemini anlatır. Odin, Thor, Tyr,  Njord, Frey ve Freya İskandinav mitolojisinin en önemli tanrı ve tanrıçalarından bazılarıdır. İskandinav mitolojisinin en önemli hikayesi ise dünyanın yok olarak yeniden var olacağına inanılan Ragnarok’tur.

7- MEZOPOTAMYA MİTOLOJİSİ:

Mezopotamya mitolojisi olarak adlandırılsa da aslında anlatılan hikayeler, milattan önce 400’lü yıllarda ortadan kalkmış olan Sümerler medeniyetinden bahseder. Mezopotamya mitolojisine göre insanlar ilk olarak tanrılara hizmet etmek üzere yaratılmışlar ve daha sonra özgürleşerek bildiğimiz medeniyeti oluşturmuşlardır.

8- MISIR MİTOLOJİSİ:

Medeniyetin başlangıcındaki en önemli toplumlardan biri olan Mısır kültürünün temelini Mısır mitolojisi oluşturur. Mısır mitolojisinde anlatılan hikayelerin çoğu dünyanın oluşumuna, insanlığın yaratılışına ve dünyanın tanrılar tarafından nasıl yönetildiğine odaklanır. Metoforik anlatımlara sahip olan Mısır mitolojisi hikayeleri krallar ve rahipler için yönetim temellerini oluşturmuştur.

İlgili Haberler