Hakem kararlarına itirazlar

A Millî Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz, oyunculardan beklentilerini ifade ederken, hakemi rahat bırakmalarını söylemesi bir Avrupalı olarak önemli bir istek. Çünkü bizim futbolcuların ister ligde, ister millî maçta ve UEFA maçlarında yaptıkları itirazlar hoş bir görüntü sağlamadığı gibi bir işe de yaramıyor. Sahada oynayanlar dışında yedek kulübelerine de kart uygulaması getirildi. Esasında bu itirazlar neyi değiştiriyor ki. Hakemin çaldığı veya çalmadığı düdük sonrası yedek kulübesi yerinden fırlayıp topluca itiraz ediyorlar. Bunlar 1 defa değil 90 dakikada defalarca tekrarlanıyor. Futbolcular ise müsabakanın daha 1. dakikasında bir taç için bile itiraz ediyorlar. Futbolcular çoğunlukla kendi gözlükleri üzerinden kararları değerlendiriyorlar. Rakibini iki eliyle iten futbolcu, elleri rakibin üzerindeyken bile bir şey yapmadığını söyleyerek itiraz ediyor. Rakibini çelmeleyip düşüren futbolcu iki eli havada faul yapmadığını göstermeye çalışıyor. Tartışması bile yapılmayacak bir penaltı kararı yahut bir kırmızı karta, toplu itirazları her müsabakada görüyoruz. Gereksiz durumlarda bile hakemin VAR''a gitmesini isteyenler görülmekte. VAR''la iletişim içindeki hakeme itirazlar da hiç hoş bir manzara olarak görülmüyor. Bazı müsabakalarda hakemin burnunun dibinden sert bakışla itirazlar, hakemler bunlar için tereddütsüz kartlarını kullanmalı. Futbolun marka değerini düşüren futbolu çirkinleştiren, seyredenleri statlardan uzaklaştıran bu hareketlere müsamaha edilmemeli. Hakemler kural emirlerini harfiyen uygulamalı.

 

 

Altay-Hatayspor

Mete Kalkavan

İyi bir yönetim gösterdi. Hatay lehine verilen penaltı kararı doğru. Devamlı itirazları gözardı etmemeli.

 

Fatih Karagümrük-Konyaspor

Yaşar Kemal Uğurlu

Fatih Karagümrük''ten Lucassen bariz gol şansından doğru kırmızı kart gördü. Zaten bu karttan başka kart çıkmadı. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu.

 

 

Başakşehir-Kasımpaşa

Fırat Aydınus

Kasımpaşa''dan Donk''un koluyla ceza alanına taşıdığı topa VAR''dan bakıldı. Herhalde Başakşehirli Okaka''nın, Donk''u pozisyon başlangıcında arkadan itmesi nedeniyle devam kararı çıktı. İkinci Başakşehir golünde faul yoktu.

 

 

Çaykur Rize-Göztepe

Erkan Özdamar

Göztepe''den Halil''in kırmızı kartı doğruydu. Rize lehine penaltı kararı haklıydı.

 

 

Antalyaspor-Trabzonspor

Zorbay Küçük

Trabzonspor''dan Edgar''ın elle oynamasında verilen penaltı kararı doğru. Verilmeyen kartlar olsa da yönetimi iyiydi.

 

 

Adana Demirspor-Giresunspor

Alper Ulusoy

Müsabakanın son dakikasında atılan gol öncesi topun önce taca çıkıp çıkmadığına VAR''dan bakılıp gol geçerli sayıldı. Penaltı beklentilerine devam kararları doğru. İyi bir yönetim gösterdi.

 

 

Malatyaspor-Alanyaspor

Yasin Kol

Alanyaspor lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Malatyaspor''dan Haddadi''nin önceki hareketi kırmızı kartlıktı. Sonradan ikinci sarıdan kırmızı kart gördü.

 

 

Beşiktaş-Kayserispor

Ali Şansalan

Ele-kola gelen toplarda devam kararları doğruydu. Bazı yardımcı hakemler, uyarılarımıza rağmen açık ofsaytlarda bayraklarını bir türlü kaldırmıyorlar. Penaltı veriyorsun sonra ofsayt bayrağı olmuyor. Hakeme top nerede çarpmışsa atış oradan yapılmalıydı.

 

 

Sivasspor-Galatasaray

Ümit Öztürk

Penaltı beklentilerinin bazılarında devam kararları doğru. Yatabare''nin penaltı beklentisinde aldatmadan sarı çıkmalıydı. Dieagne''ye arkadan yapılan temas penaltı olmalı ve VAR devreye girmeliydi. Bu müsabakada kart standardı yakalanmadı.

 

Gaziantep FK-Fenerbahçe

Atilla Karaoğlan

Gaziantep lehine verilen penaltı kararı doğru. Ferdi''nin rakibinin ayağına arkadan basışı gereksizdi. Verilenler doğru, doğru verilmeyen kartlar vardı. Gaziantep''ten Furkan''ın Fenerbahçeli Muhammed''e hareketi bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olmalıydı.

 

Yazarın Diğer Yazıları