Hakemler ve VAR

VAR’ın hakemlere ilk anonsu, bir karar vermeden önce VAR’ı unutmak, bir karar verdikten sonra VAR’I hatırlamak. VAR uygulamasına “Minimum müdahale, maksimum fayda” sloganı ile başlandı. VAR’da incelenmesi öngörülenler, goller, penaltı, penaltı değil kararları, yanlış oyuncuya kart verilmesi, direkt kırmızı kartlardır. (İkinci sarıdan kırmızı hariç). Çıktığı gün de söylemiştim, burada önemli olan ihtar değil, kırmızı karta dönüşmesi. Yanlış ihtar çünkü kırmızıyı getiriyor. Bunun revize edilmesi gerekiyor. Tıpkı açık ofsaytlarda yardımcıların oyunu devam ettirmesi 40 metre topla koşan oyuncunun yarım kalan gol sevinci, sarf ettiği enerji,  kaybolan zaman, sakatlanmalar nedeniyle de revize edilmesi gerektiği gibi.

Bizde VAR uygulamaları her hafta farklı kararlara imza atıyor. Hangisine müdahale edileceği, hangisine edilemeyeceği konusunda yanlışlar yapılıyor. Burada görev yapan hakemlere kapsamlı eğitimler verilmeli. “Kurallar revize edilmez” diye bir şey yok. 80’li yıllarda Sayın Hayri Hiçler’le yaptığımız televizyon programlarında o hafta oynanan Fenerbahçe müsabakasında, bir oyuncu kaleye giren topu koluyla kesti. Hakem, penaltı ve sarı kart verdi. Ben bu kararın doğru olmadığını, neticeyi belirleyen bu hareket için kırmızı kart verilmesi gerektiğini söylemiştim. Aradan 6 sene geçtikten sonra FIFA kırmızı kartı getirdi. Doğru yolu buldu. Aklın yolu bir. Demek ki kararlar futbolun ruhuna uygun olarak değiştirilebiliyor. Geçen hafta Belçika Futbol Federasyonu gol sevinçlerinde sarılmalar ve öpüşmeleri yasaklamış, para cezası koymuş. 1982 yılında Federasyon kanalıyla UEFA’ya bir teklifim oldu. “Gol sevinci çizgiler içinde yaşansın, sahanın dışına gidilmesin” diye. Tezimi UEFA uygulamaya kondu. Ancak FIFA 1 yıl sonra UEFA’ya “Bırakın futbolcular sevincini seyirci ile paylaşsın” dediği için kaldırılmıştı. Şimdi tekrar oralara gideceğiz herhalde.

Gaziantep FK-Ankaragücü

Alper Ulusoy

Gaziantep FK golü VAR’dan geçerli oldu. Gaziantep lehine olan penaltı pozisyonu değerlenmedi. Sumudica’ya gösterilen sarı kart sonrası protestosunda kırmızı kart görmediği için şanslıydı. Bazı hataları olsa da geçer not alır.

Y.Malatyaspor-Sivasspor

Sarper Barış Saka

Malatyaspor’un golü VAR’dan ofsayt nedeniyle iptal. Sivas’ın golü yardımcı bayrağı VAR’dan da ofsayt olarak döndü. Ancak pozisyon öncesi Sivaslı oyuncu kolundan çekildi, penaltılıktı.

Konya-Galatasaray

Arda Kardeşler

Konyaspor’un ilk golü ofsayt incelemesiyle gol geçerli oldu. Galatasaray lehine verilen penaltı hatalı. Linnes penaltıyı almış. Penaltı tekrarı doğru. Burada teknik direktör İsmail Kartal tekrar kararına sert tepki gösterdiği için kırmızı kart gördü. Konyaspor’un lehine çalınan penaltı kararı doğruydu.

Denizli-Kayseri

Ali Şansalan

6 puanlık müsabakada Denizli golü ofsayt nedeniyle iptal edildi. Kayserisporlu oyuncunun hareketi kırmızı kartlıktı atlandı.

Başakşehir-Erzurum

Yaşar Kemal Uğurlu  

Başakşehir’in galibiyet hasretinin sonlandığı müsabakada, yeni FIFA kokartıyla iyi bir yönetim gösterdi.

Gençlerbirliği-Hatay

Yasin Kol

Hatay kalecisi Münir’in Gençlerbirliği’nden Arda’ya kasıtlı tekmesi kırmızı kart penaltı kararı çok doğru. Gençlerbirliği golü elle oynamaktan iptal. Yine Gençlerbirliği lehine verilen penaltı kararı doğru. İyi bir yönetim gösterdi.

Trabzon-Göztepe

Cüneyt Çakır

Trabzonspor’un 1-0’larla devam ettiği müsabakada hakemin yönetimi iyiydi. VAR’la işi olmadı.

Antalya-Karagümrük

Hüseyin Göçek

Antalya lehine VAR’la verilen kritik penaltı doğruydu. Roco’nun rakibine hareketine kırmızı kart da doğruydu. Roco’ya hakemin gösterdiği sarı kart doğruydu VAR’dan çağrılmamalıydı. Sarı kart kararından dönmedi.

Beşiktaş-Çaykur Rize

Ümit Öztürk

Bol gollü tek taraflı oynan futbol hakem için zor değildi. O da müsabakayı kolayca sonlandırdı. Hep böyle olsun, fazla hakem konuşulmasın.

Fenerbahçe-Alanya

Halil Umut Meler

Fenerbahçe lehine penaltı ve kaleciye sarı kart doğru. Çünkü kaleci de topa ayağını sallıyor. Topla oynama odaklıydı. Çok itiraz edildi ama kırmızı kart olmazdı. Fenerbahçeli Sadık’ın Babacar’ın hava topuna sıçrarken iki eliyle itmesi penaltıydı ve karar doğruydu. Maçın başında Valencia ile Tzevellas’ın sürtüşmesinde hakem araya girmemeli. Valencia hakemin kolunu itiyor. O zaman kırmızı kart olur.  Araya girmeden iki sarı kart gösterseydi, tartışma büyümezdi. 

Yazarın Diğer Yazıları