Hakemlere itiraz hastalığı

Liglerimizde hakemlere itiraz hastalığı kangrene dönüştü... 24. haftada bunları bir kez daha yaşadık. Örneğin Fenerbahçe-Başakşehir maçında, istikbal vadeden genç kaleci Berke, kalesini terk edip 40 metre ilerideki hakeme koşup itiraz etti ve doğal olarak sarı kartı gördü. Önceki haftalarda kendisinden büyük ve tecrübeli ağabeylerinin aynı eylemden sarı kart gördüğünü bildiği halde bunu yapması hataydı. Beşiktaş''ın ünlü oyuncusu Pjanic iki dakika arayla iki sarıdan kırmızı kart gördü. Kendisine yakışmadı ve örnek oldu. Kulüp yönetimleri bu gereksiz itirazlardan kart görenlere cezai işlem uygulamazsa itiraz çirkinliği devam eder. Kural, hakemin kararına söz veya hareketle itiraz edilirse ihtar verileceğini açıkça belirtiyor. Hakemler futbolcuların olur olmaz her türlü itirazına müsamaha göstermemeli ve kuralı uygulamalı. Bunları göz ardı eden hakem otorite zaafı olarak adlandırılıyor. Futbolcular ise çoğunlukla kendi gözlükleri üzerinden kararları değerlendiriyor. Genelde rakibini iki eliyle itip, eli rakibin üzerinden inmeyen ve rakibini çelmeleyip düşürdükten sonra da iki eli havada ''ne vardı bunda'' diyerek itiraz edip bir şey yapmadığını göstermeye çalışıyorlar. Ayrıca penaltı ve kırmızı kart kararlarında, kartı önlemek için toplu itirazlar sürekli artıyor. Bu itirazlar neyi değiştiriyor ki!.. Kırmızı kart gören oyuncuya para cezası verilmesi gerekirken tam tersi destek verilip sırtı sıvazlanmamalı. Hakemlerin de itirazlara kural emrini uygulamaları gerektiğini zaruret haline getirmelerini hatırlatmamız gerekiyor.

 

Konyaspor-Giresunspor

Cüneyt Çakır

Konyaspor''un iptal edilen golünde kaleciye faul nedeniyle ve penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Futbolculara sevecen yaklaşımıyla iyi bir yönetim gösterdi.

 

Kayserispor-Hatayspor

Kadir Sağlam

Süper Lig''deki ilk maçında VAR''sız iki penaltı kararı doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi. Yolu açık olsun. 2. Kayseri golü yardımcının VAR''dan ofsayt olarak döndü.

 

 

Gaziantep FK-Sivasspor

M. Kürşat Filiz

İptal edilen Sivasspor golünde hakem oynattı, VAR müdahalesiyle iptal edildi ancak kararı yanlıştı. Sivassporlu Yatabare''nin 4. ve yardımcı hakemin önündeki ihlaline VAR müdahalesiyle kırmızı kart gösterildi. Yardımcılar hakeme yardımcı olmalıydı.

 

Trabzonspor-Kasımpaşa

Zorbay Küçük

İyi götürdüğü müsabakada bazı kart yanlışları vardı. Özellikle Kasımpaşa''dan Eysseric ve Trabzon''dan Peres''in sürtüşmelerine enerjik bir müdahaleyle tek sarı kartla bitecek pozisyonu iyi yönetemediği için iki oyuncuyu da ikişer sarı kart ve kırmızıyla ihracı, ayrıca iki de kenar yönetimine kırmızı göstermesi büyük yanlıştı.

 

Fatih Karagümrük-Y. Malatya

Ali Palabıyık

16 hafta dinlendirildikten sonra çıktığı müsabakada penaltı beklentilerine devam kararı doğruydu. Genelde iyi yönettiği müsabakada Caner''in Mustafa''nın yüzüne gelen kramponu en az sarı kartlıktı, verilmedi.

 

Fenerbahçe-Başakşehir

Y. Kemal Uğurlu

Verilen ve verilmeyen kartları genelde iyi olan yönetimine gölge düşürdü. 

 

Ç. Rizespor-Adana Demirspor

Halil Umut Meler

Rizespor kalecisinin Adana Demirsporlu Yunus''u ceza alanı dışında düşürmesinde elle oynadığı gerekçesiyle VAR çağırdı, hakem kalecinin elle oynamadığını gördü, VAR''a itibar etmeyerek sadece sarı kart vermesi doğru karardı. Adana Demir''in 4. golü için VAR''a gidildi ve Assombalonga''nın rakibine faulünden dolayı haklı olarak iptal edildi.

 

Alanya-Galatasaray

Mete Kalkavan

Galatasaray''ın penaltı beklentisine devam kararı doğru. Alanyaspor''dan Juanfran''nın rakibin kafasına gelen kramponu nedeniyle kırmızı kart doğruydu. Oyuna iştirak etmediğini deklare eden oyuncuya yan hakemin ofsayt bayrağı ise yanlıştı.

 

Göztepe-Altay

Sarper Barış Saka

VAR''la Altay lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Altaylı Murat''ın Atınç''ın üzerine sıçraması penaltı olmalıydı. Verilmeyen kartlar vardı. Göztepeli Nwobodo 2. sarıyı görmediği için şanslıydı.

 

Beşiktaş-Antalyaspor

Abdulkadir Bitigen

Antalya''dan Gökdeniz''in kolu açık pozisyonu hakeme kapalıydı ancak VAR''daki Özgür Yankaya kale arkası kamerasından net görülen penaltı için hakemi çağırmayışı hataydı. Pjanic''in kırmızısı doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları