Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli? Gebelikte en faydalı ve en zararlı besinler

Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli? Gebelikte en faydalı ve en zararlı besinler
Hamileler ne yemelidir? Bebeğin sağlıklı gelişimi için hamilelikte ne yenmelidir? Bebek gelişimi için hamile anne nasıl beslenmelidir? İşte gebelikte anne çocuk sağlığı için beslenme rehberi

1-LİFLİ GIDALAR

Gebelikte sık görülen kabızlıktan korunmak için lifli (posalı) gıda tüketmek çok önemlidir. Lif açısından zengin gıdalar; sebze ve meyveler başta olmak üzere, kepekli ekmek, kepekli makarna, pırasa, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, bezelye sayılabilir.

2-FOLİK ASİT

Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebelik öncesi ve gebeliğin ilk üç ayında tüketilmelidir. Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Ancak pişirme ile içlerindeki folik asit azalacağı için çiğ ya da az haşlanarak yenmelidir. Folik asitten zengin gıdalar; ıspanak, fındık, kepekli ekmek, yer fıstığı, karnabahar, brokoli sayılabilir.

3-DEMİR

Gebelikte doğumdan sonra kullanılacak demirin depolanması ve bebeğe yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalde fazla miktarda demire ihtiyaç vardır. Hayvansal gıdalardaki demir, sebze ve meyvelerde olandan daha kolay emilir. Et yemiyor veya az yiyorsanız demirin emilimini arttırmak için aldığınız besinlerin C vitamini açısından zengin olması gerekir. Dolayısıyla artan demir ihtiyacını karşılamak için gebelik boyunca demir içeren ilaçların alınması gerekir. Demirden zengin gıdaların başında yağsız kırmızı et, ton balığı, karaciğer gelir.

4-KALSİYUM

Gebelikte normalde gerek duyulan miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Kalsiyumdan zengin gıdalar arasında peynir, süt, yoğurt taze badem, sardalye, yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir.

5-PROTEİN

Gebelikte protein ihtiyacı artar. Protein ihtiyacı hayvansal gıdalardan karşılanırken yağsız olanları tercih etmek gerekir. Tavuk eti, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, mercimek, yer fıstığı, kırmızı et protein açısından zengin gıdalardır.

6-C VİTAMİNİ

Gebelikte vücut direncini artırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. Vücutta depolanmadığı için her gün belli miktarlarda alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitamininin çoğu kaybolur. Bu nedenle besinler tazeyken tüketilmeli, sebzeler ya çiğ ya da haşlanarak yenmelidir. C vitamininden zengin gıdalar, taze meyve ve sebzelerdir. Lahana, greyfurt, mandalina-portakal, domates, karnabahar, çilek, brüksel lahanası, kırmızı ve yeşilbiber sayılabilir.

7-SU

Gebelikte böbrekleri çalıştırmak ve kabızlığı önlemek için bolca su içilmelidir. Gebelikte tüketilebilecek en iyi sıvı sudur.

HAMİLELİKTE EN FAYDALI BESİNLER

Süt, yoğurt, peynir (Kalsiyum, protein)

Yeşil yapraklı sebzeler (C vitamini, lif, folik, asit)

Yağsız kırmızı et (Protein, demir)

Sardalye (Kalsiyum, demir, protein)

Balık (Protein, omega 3)

Kepekli ürünler (Protein, lif, folik asit)

-HAMİLELİKTE EN ZARARLI BESİNLER

Genel olarak tatlı ve şekerlemeler

Şekerli marmelatlar

Gazlı ve şekerli içecekler

Kızartmalar

Fazla kahve veya çay

Alkol

İşlenmiş yiyecekler

Dondurulmuş gıdalar

Normalden fazla tuz