Hangisi nizami şarj!

Futbolda oyun kuralları bellidir... Bunlardan birisi de şarjdır. Buna göre; dikkatsiz, kontrolsüz ve aşırı güç kullanarak rakibe yapılan şarjlar ceza kapsamındadır ve direkt serbest vuruş verilir. Topa sahip olmak için iki oyuncunun sadece omuz omuza mücadelesi ise nizami şarjdır ve ceza verilmez. Kolları vücuda yapışık ve topun oynama mesafesinde olan iki oyuncunun omuz omuza girip, yere sağlam basanın topa sahip olması nizami şarj olur. Ancak top oynama mesafesinden uzakta ise omuz omuza da olsa şarjı başlatan aleyhine serbest vuruş verilir ki; bunun adı zamansız şarjdır. Bu tür şarjlar topun auta çıkmasını sağlayan defans oyuncularının sık sık yaptığı şarjlardır ama nedense genelde cezalandırılmaz. Bir diğer pozisyon ise top oynama mesafesinde dahi olsa rakibin omuzuna omuzu ile hız alarak yüklenmesi şiddetli şarja girer, cezalanır. Futbolcuların her faulü yaptıktan sonra ''omzumla yaptım'' mazerete ise kural emirlerini bilmediklerindendir. Bu arada zamana oynayan takımın oyuncusunun topu rakip korner köşesine götürüp orada saklamaya çalıştığı sırada arkadan yapılan şarja müsaade edilir. Çünkü oyuncu sırtını sahaya dönüp topu saklamaktadır. Bu bilinmediği için köşede bir nevi güreşler yapılmaktadır.

 

Y. Malatya-Fatih Karagümrük

Hüseyin Göçek

 

Burak-Adem pozisyonunda verilen penaltı ofsayttı. VAR''dan hem penaltı hem de sarı kartın iptali ile Malatyasporlu Jospin''in 2. sarıdan kırmızı kartı doğruydu.

 

Altay-Göztepe

Halil Umut Meler

 

İzmir derbisinde Göztepe''ninki VAR''dan olsa da iki takım lehine verilen penaltılar doğruydu. Bazı kartlar verilmese de yönetimi iyiydi.

 

DG Sivasspor-Gaziantep FK

Atilla Karaoğlan

 

Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Kasımpaşa-Trabzonspor

Mete Kalkavan

 

Kart göstermeden başlama düşüncesi verilmeyen kartlara dönüştü. Trabzonspor''dan Denswil üst üste 3 kez sarıdan kurtulduğu için çok şanslıydı.

 

Adana Demir-Ç. Rizespor

Cüneyt Çakır

 

Çaykur Rizesporlu Selim''in hakemin görmesi zor pozisyonda topu elle oynaması VAR uyarısıyla izlenip penaltı tespit edildi ve kullanıldı. Sonraki beklentilere devam kararları da doğruydu.

 

Antalyaspor-Beşiktaş

Ali Şansalan

 

Kritik maçı iyi yönetti. Sadece son dakikalarda yardımcı hakemin ters verdiği taç atışı Antalya''nın ofsayt nedeniyle sayılmayan golünü getirdi.

 

Giresunspor-Konyaspor

Volkan Bayarslan

 

Konyasporlu Guilherme''nin rakibini ceza alanında arkadan itişi penaltıydı görülmedi, VAR da devreye girmedi. Giresun''un iptal edilen gol kararı kaleciye faulden doğruydu.

 

Galatasaray-Alanyaspor

Abdülkadir Bitigen

 

Maç başında Galatasaray''dan Cicaldau, Alanyaspor''dan Fatih''e sarı kart gösterilse gelecek dakikalara örnek olurdu. Sonraki kartları doğruydu. Galatasaray''ın penaltı beklediği pozisyonda Alanyasporlu oyuncunun kolu doğal konumda olduğu için devam kararı doğruydu.

 

M. Başakşehir-Fenerbahçe

Fırat Aydınus

 

Başakşehir''in ilk golünde ofsayt yoktu. Yardımcının kararı VAR''dan da geçerli oldu. Başakşehir''in penaltı beklentisi doğruydu. Samuel''in eli vücuttan ayrılmıştı. Ayrıca uzaktan vurulan toptu ama hakeme kapalıydı, VAR devreye girmeliydi.

 

A. Hatayspor-Y. Kayserispor

Alper Ulusoy

 

Erken sarı kart göstermeme düşüncesi yanlıştı. Hatay''ın penaltı beklentisine devam kararı doğruydu. Kayserili Kemen''in rakibinin tendonuna kramponu kırmızı kartlıktı, VAR da devreye girmedi.  

Yazarın Diğer Yazıları