Haşhaşilerin lideri Kapalıçarşı’da görüntüledi. 13 milyar dolar serveti var

Haşhaşilerin lideri Kapalıçarşı’da görüntüledi. 13 milyar dolar serveti var
Haşhaşi tarikatının ve kurucusu Hasan Sabbah’ın mensup olduğu, Şii mezhebine bağlı Nizari İsmaili cemaatinin günümüzdeki lideri 4. Ağa Han, Türkiye’ye geldi. Ağa Han ailesinin başını çektiği tarikat, Osmanlı’ya ve Cumhuriyet’e ihanet etmesiyle biliniyor.

Haşhaşi tarikatının temelini oluşturan ve Hasan Sabbah ile tanınan Şii Nizari İsmaili mezhebinin 49. lideri 4. Ağa Han’ı Kapalıçarşı’da ilk kez Odatv görüntüledi…

4. AĞA HAN KİMDİR

4. Ağa Han, Kanada ve Amerika’da yaptığı projeler ile birçok ödül almış bir isim.

600 yarış atı ve 13.3 milyar dolar kişisel serveti bulunan 4. Ağa Han, 13 Aralık 1936’da İsviçre’de dünyaya geldi.

Gerçek adı Kerim el-Hüseyin Şah olan 4. Ağa Han, aslen İngiliz vatandaşıdır.

Babası Prens Ali Han, dedesi ise 3. Ağa Han olan Sultan Sır Muhammed Şah’tır.

4. Ağa Han’ın babası Prens Ali Han, aktris Rita Hayworth ile evlendiği için mezhebin başına geçemedi.

Harvard Üniversitesi Tarih Fakültesi’nden mezun olan 4. Ağa Han, İslam tarihi ve İslam eserleri üzerine uzmanlaştı. 4. Ağa Han, İslam eserleri koleksiyonunun temelini attı.

İlk evliliğini 1969’da İngiliz manken Sarah Frances Croker Poole ile gerçekleştirdi. Eşi, evlilikten sonra Begüm Salimah Ağa Han adını aldı. 26 yıllık evliliğin ardından 1995’te boşandılar.

4. Ağa Han’ın ilk evliliğinden Prenses Zehra Ağa Han adında bir kızı, Prens Rahim Ağa Han ve Prens Hüseyin Ağa Han adında iki oğlu oldu.

4. Ağa Han, ikinci evliliğini 1998’de Alman prensesi ve pop şarkıcısı Gabriele Prinzessin zu Leiningen ile gerçekleştirdi. Evlilik töreni, Fransa’nın lüks Aiglemont Şatosu’nda yapıldı. Alman prenses, evlilikten sonra Begüm İnaara Ağa Han adını aldı. Prens Ali Muhammed Ağa Han adında bir oğulları oldu. 2011’de boşandılar.

İSTANBUL’A GELDİ

Odatv’den Kutalmış Gürbüz’ün haberine göre 4. Ağa Han, İstanbul Beyazıt’taki Kapalıçarşı’ya geldi ve Kanada’da sahip olduğu seramik müzesinde eserleri sergilenen bir seramik dükkanını ziyaret etti.

4. Ağa Han''ın Kapalıçarşı ziyaretini ilk kez Odatv görüntüledi:

DEDESİ HİLAFETİ SAVUNDU

İslam Ansiklopedisi’ndeki bilgilere göre, 4. Ağa Han’ın dedesi 3. Ağa Han, 1. Dünya Savaşı’nda İngiltere ve Fransa’yı destekledi.

Osmanlı Padişahı 5. Mehmet Reşat, 1914’te Cihad-ı Ekber ilan etti ve bütün Müslümanları, İngiltere’nin başını çektiği İtilaf Devletleri’ne karşı savaşmaya çağırdı.

3. Ağa Han, bu cihat fermanına karşı “İngiltere, Fransa ve Çarlık Rusyası’nın yanında yer almak dini bir görevdir” dedi ve Müslümanların sömürgeci İngiltere’ye ve Fransa’ya karşı ayaklanmasını engellemeye çalıştı.

Türkiye Cumhuriyeti 1924’te hilafeti kaldırma kararı alınca, 3. Ağa Han, İsmet Paşa’ya hitaben bir mektup kaleme aldı.

Hilafetin devam etmesini ve Papalık gibi bir konuma getirilmesini savunan 3. Ağa Han’ın mektubu, Türk makamları tarafından “Bir İngiliz oyunu” olarak tanımlandı.

NİZARİ İSMAİLİYE

“İslam’ın en aykırı mezhebi” olarak kabul edilen İsmailiye, İslam dininin Şii inancına mensuptur.

Batıniliğin bir kolu olarak kabul edilen Nizari İsmailiye mezhebi, Hasan Sabbah’ın ve onun takipçileri Haşhaşilerin benimsediği mezhep olarak tarihe geçti.

İlhanlı hükümdarı Hülagü’nün, Haşhaşilerin merkezi Alamut Kalesi’ni yıkmasından sonra tarikat dağıldı.

İsmailiye mezhebi, Alamut Kalesi’nin yıkılmasından sonra Sufi bir tarz benimsedi. Mezhebin takipçileri bugün genellikle Hindistan’da, Pakistan’da, İran’da ve Suriye’de bulunuyor. Güney Afrika ve Kenya’da da İsmaili okulları mevcut.