Hentboller ve bir anı

Trabzonspor-Kayseri müsabakasında Trabzonsporlu oyuncunun kolu tabii konumda. Önündeki rakibinin kafasından seken top koluna geliyor. Hakeme itiraz ediyorlar. Hakem doğruyu yapıp devam ettiriyor. Ancak televizyonlar pozisyonu tekrar tekrar gösteriyor. Cezalandırılmayacak bir elle oynama. Yine bu hafta Konya-Ankaragücü müsabakasında defans oyuncusunun kendi vurduğu top koluna geliyor. Hakem doğru olarak devam ettiriyor. Bu pozisyon da televizyonda gereksiz yere tekrar tekrar gösteriliyor. Futbolcular, rakibin göğsüne çarpan topa bile penaltı itirazı yapıyorlar. Artık televizyonlardaki yorumcular da futbolcular da hangisinin cezalandırılamayacağını bilmeli. Yersiz itirazlar sürdürülmemeli. Bir örnek vereyim. Yıl 1970. İstanbul'da Beşiktaş-Vefa müsabakasında FIFA kokartımın takıldığı maçta yardımcı hakemim rahmetli Hilmi Ok. Ok, Galatasaray ve Kasımpaşa'da futbol oynayıp sonrasında Beylerbeyi'nde bir yıl antrenörlükten sonra hakem oldu. Kendisinde bölge hakemi kokartı var. Onun kontrol ettiği kale önünde Beşiktaşlı Erkan ve Vefalı Bekir kafaya çıktı. Havada ikisi de topa ulaşamadı ve yere düştüler. Top yerdeki Erkan'ın koluna geldi. Oyna işareti verip oyunu devam ettirdim. Devre arasında içeri girdiğimizde rahmetli Hilmi Ok bana "Kaptan, kasıt faktörünü ne güzel uyguladın" deyince hakemliğin henüz başındaki bu hakem yorumuna cevabım "Bravo Hilmi, sen büyük hakem olursun" dedim. Hakkıyla 4 yıl sonra FIFA hakemi oldu. Bu yorum farklılıklarını Hilmi Ok'un da bulunduğu seminerlerde hep anlattım. O yüzden kuralın ne istediğini bilmek çok önemli. Bugün hâlâ böyle pozisyonlarda el beklentilerini şaşkınlıkla karşılıyorum.
Göztepe-Çaykur Rize
Mustafa Öğretmenoğlu
Müsabakanın sonlarına doğru Rizespor kaptanı Gökhan, hakemin işaret ettiğine göre kötü lisandan kırmızı kart gördü. Rize lehine penaltı noktasını gösterirken, yardımcı hakemin ofsayt bayrağı ve VAR'la karar iptal edildi. Genel yönetimi iyiydi.
Fatih Karagümrük-Atakaş Hatayspor
Volkan Bayarslan
Galatasaray-Çaykur Rize müsabakasındaki talihsiz yönetiminden sonra bu defa şansı yanındaydı ve iyi bir yönetim gösterdi.
Trabzonspor-Hes Kablo Kayserispor
Atilla Karaoğlan
Genelde iyi götürdüğü müsabakada Flavio-Aziz Behiç pozisyonunu net göremedi Trabzon lehine penaltı olmalıydı. Bazı itirazları gözardı etti. Nwakaeme'nin iki defa kendisine hoş olmayan şekilde itirazlarını kartsız geçirmesi otorite zaafı olarak görüldü.
Gençlerbirliği-BB Erzurumspor
Suat Arslanboğa
Gençlerbirliği'nden Johansson'un Emrah'a hareketinde penaltı kararı doğruydu. Ancak penaltıda iki takım oyuncuları 9.15 ihlali yaptıkları için atış iptal edildi. Kalecinin yine kurtardığı penaltıda yardımcının, kalecinin çizgiyi ihlal işareti, VAR'dan etmediği yönünde çıktı. Erzurumspor'un beraberlik golü öncesi ofsayt için kullandığı endirekt vuruş 20 metre önden yapıldı. O pozisyon da gitti gol oldu.
İttifak Holding Konyaspor-MKE Ankaragücü
Arda Kardeşler
İki takım için 6 puanlık müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.
Fraport TAV Antalyaspor-Demir Grup Sivasspor
Özgür Yankaya
Antalya lehine verilen penaltı, VAR'dan izlenerek attırıldı. Genel yönetimi iyiydi.
Beşiktaş-Aytemiz Alanyaspor
Ümit Öztürk
Beşiktaş'ın 3 golü ve direkten dönen 3 şutu, Alanyaspor'un da 3 net gollük pozisyonu vardı. Çok tempolu bir maçta iyi bir yönetim gösterdi. Alanya'nın golü, Mustafa'nın Welinton'a faulu nedeniyle VAR'dan iptal edildi.
Yukatel Denizlispor-Kasımpaşa
Alper Ulusoy
Kasımpaşalı oyuncunun rakibe müdahalesinde VAR'ın uyarısıyla seyredilip penaltı verildi. Genel yönetimi iyiydi.
Gaziantep FK-Medipol Başakşehir
Abdülkadir Bitigen
Gaziantep lehine verilen penaltıda, Ponck'un rakibin yüzüne gelen kolu nedeniyle penaltı ve sarı kart doğruydu, iyi bir yönetim sergiledi.
Helenex Yeni Malatya-Fenerbahçe
Halis Özkahya
Fenerbahçe'nin golü, yardımcının bayrağı ve VAR'dan ofsayt nedeniyle iptal edildi. Samatta'nın koluna gelen topa devam kararı doğru. Bazı sarı kartlar gösterilmedi. Uzatma dakikalarında Fenerbahçeli Thiam'ın omuzuna basıldığı pozisyon penaltılıktı. Hakem için belki zor pozisyondu. VAR'dan bakılmalıydı. Ancak hakemin VAR'la da bir konuşma yaptığı görüldü.

Yazarın Diğer Yazıları