Küresel, gıda ve su krizi kapıda

Küresel, gıda ve su krizi kapıda
Küresel, gıda ve su krizi kapıda

Kalkınma Bakanlığı’nın ulusal strateji taslağı ürkütücü tespitleri ortaya çıkardı. Taslakta gelecek yıllarda gıda ve su kr

Kalkınma Bakanlığı’nın ulusal strateji taslağı ürkütücü tespitleri ortaya çıkardı. Taslakta gelecek yıllarda gıda ve su krizinin dünyayı kötü vuracağına dikkat çekildi.

 

Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ulusal strateji taslağından kritik uyarı ve tespitler çıktı. Önümüzdeki yıllarda dünyada ekonomi değil gıda ve su krizi yaşanacak.... Kalkınma Bakanlığı, “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2014-2023)” taslağını tamamlayarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine sundu. Strateji taslağına göre önümüzdeki yıllarda dünya ölçeğinde gıda ve çevre krizleri yaşanabilecek.

 


İklim değişikliği
Gıda fiyatlarının 2007-2008 yıllarındaki ani yükselişinin ekonomik büyüme ve yoksullar üzerinde etkili olduğuna dikkat çekilen taslakta, hızlı gıda talebi artışı ve arz yönündeki kısıtlar nedeniyle gelecekte daha kalıcı sorunların ortaya çıkabileceği uyarısı yapıldı.
Çalışmaya göre iklim değişikliği, çevre sorunları ve alternatif kullanımlarla birlikte suda kıtlık yaşanabilecek. Bakanlık, su ve çevre sorunlarının önlenebilmesi için etkili çevre politikalarının hızla uygulamaya konulmasını istedi. Yapılan tespitlere göre önümüzdeki dönemde hem Türkiye hem dünyada kır nüfusu azalırken şehir nüfusunda ciddi artışlar olacak.

 


Şehirler büyüyecek
Türkiye’de şehirlerde yaşayan nüfus 2050 yılında 80 milyonu bulacak. Şehirlerin aşırı büyümesi tüm dünyada hem gıda ve su hem çevreyle ilgili kriz riskini daha da derinleşmesine yol açacak. Yine taslakta, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan son siyasi gelişmelerin Türkiye’ye etkisine değinildi. Bu ülkelerde gerçekleşen gerginlikler, çatışmalar ve rejim değişiklikleri Türkiye’nin yakın bölgelerinde istikrarı olumsuz yönde etkiliyor. Ancak, taslakta bu konuda şöyle denildi: “Bu ülkelerde siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla paralel şekilde ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişme koşulları da sağlanabilirse, Türkiye’nin bölgesinde daha etkili bir güç olması yönünde fırsatlar doğabilecek. Bu bölgelere mal ve hizmet ihracı ile sınır ötesi işbirlikleri açısından fırsatlar ortaya çıkacak.” Yaşlanma ve uluslararası göç hareketleri Türkiye açısından giderek daha fazla önem kazanacak.  Gelişmiş ülke nüfuslarının giderek yaşlanması nedeniyle nitelikli ve genç işgücü taleplerinin artacağı belirtilirken, Türkiye ekonomisinin büyüme performansı, gelişen ulaşım ve iletişim imkanlarıyla birlikte,  başta metropoller olmak üzere, sanayi ve turizm kentlerinin, özellikle çevre ülkelerden küresel dış göç hareketleri için daha cazip hale geleceği belirtildi. Taslakta, bunun iyi analiz edilmesi ve tedbirler düşünülmesi de istendi.

 

Antalya’da meyve ve sebze fiyatları tavan yaptı

Antalya Toptancı Hali’nde biber fiyatları yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, üretim azlığı nedeniyle biber fiyatlarının geçen haftaya göre yüzde 20-30 civarında yükseldiğini söyledi. Özellikle iç bölgelerde biber üretiminin az olduğunu ve Antalya’ya yeterince ürün gelmediğini kaydeden Uysal, “Bu nedenle biber fiyatları 10-15 gündür yüksek seyrediyor. Üretim normale dönüp iç bölgelerden mal gelirse fiyatlar normal seviyelerine iner” diye konuştu. Antalya’da geçen hafta 2,50-3,50 lira arasında satılan renkli dolma biberin kilogram fiyatı 3,50-4,40 lira arasında, geçen hafta 2,00-3,50 lira arasında satılan fasülyenin kilogram fiyatı 2,50-3,50 lira arasında satılıyor. Halde çeri domatesin kilogram fiyatı geçen hafta olduğu gibi 4,00-5,00 lira arasında değişirken, kokteyl domates 3,30-3,80 lira, yayla domates de 1,40-1,90 liradan işlem görüyor.