Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Her şeye rağmen güzel şeyler de oluyor...

Her şeye rağmen güzel şeyler de oluyor...

Mafya-Siyaset-Riyaset üçgeninde kanalizasyon patlasa da karşılıklı peşrev çekme ile son kozlar masaya sürülmüş değil. "Kimin eli kimin cebinde" sorusunun birden fazla cevabı kafaları karıştırıyor. Bu sütunda KKTC''deki "Çökme girişimi"ni yazdığımda canım memleketimde "Halil Falyalı" ismini bilenlerin sayısı iki elin parmağını geçmiyordu. Maşallah Türkiye''de sadece mafya ile değil, siyaset ve riyaset makamlarında iş tutmamış kimse bırakmamış meğer...

Ada basınında Faryalı ile fotoğrafı olmayan tartışılan isim yok gibi. Türkiye''deki hastalıkların, aksaklıkların KKTC''ye sirayet etmesini kimileri doğal karşılayabilir. Ancak ağır işlese de hukuk varlığını koruyor. Cemaat ve mafya taktikleri bir birine benzer. İmzasız ihbar mektupları, sahte deliller, kolpacı şikayetler-iftiralar... Önemli davalarda avukatlık yapanlar, dosyada taraf olanlarla ilgili yargıyı etkilemek için ortalığı bulandırma taktikleri tutmayacak gibi görünüyor. Türkiye''nin güvenliği için vazgeçilmez olan KKTC deki gelişmeleri titizlikle takip edip, paylaşmaya devam edeceğiz.

***

Yıllardır haksızlık, hukuksuzlukları yazıyoruz. Bugün biraz da güzel şeylerden bahsedelim. Babasının partisinden kovulan AKP Ankara Milletvekili ve TÜDEV (Türk Dünyası Devletler ve Topluluklar Vakfı) Başkanı Tuğrul Türkeş, Anayasa çalışmalarına ilişkin görüşlerini paylaştı. "Anayasa Dükkanı Talan Ediliyor" başlıklı analiz uzun. 1215''de Magna Carta''dan başlayıp, çeşitli ülkelerin tarihi anayasalarını mercek altına alan Türkeş: "Anayasa Milletçe giydiğimiz, çıkardığımız ve canımız sıkılınca değiştirebildiğimiz, çöpe attığımız yahut bağışladığımız bir elbise değildir. Bizzat derimizde taşıdığımız ve derimize kazınan bir olgudur" diyerek; "Türk Töresi"ne dikkat çekiyor. Başta AKP ve yandaşlarınca çok tartışılacak tespitleri TÜDEV''in web sitesinden okuyabilirsiniz.

***

Salgının üzerinden 15 ay geçti ama bir türlü bitmiyor. Hayatımızın her alanını etkiledi. Kültür ve sanat alanındaki kayıpların bilançosu çok ağır. 1 Haziran''da sinema salonları açıldı. Ertesi gün yeniden kapandı. Sinema dünyasında tüm olumsuzluklara rağmen güzel gelişmelerde yaşanıyor. Türkiye''de kapansa da dünyaya açılıyor genç kardeşlerimiz. Necip Çağhan Özdemir''in yazıp, yönettiği "Bembeyaz-Pure White" filmi 24. Uluslararası Şangay Film Festivali Ana Yarışmasında "Altın Kadeh" için yarışacak. Başrollerinde Mert Fırat, Ece Çeşmioğlu, İnanç Konukçu gibi isimlerin rol aldığı "Bembeyaz" filmi 11-20 Haziran tarihleri arasında büyük ödül "Altın Kadeh" için yarışacak. Yüzlerimizi güldürecek, gençlerimiz umutlandıracak sonuç alacaklarına inanıyor, başarılar diliyorum.

***

Ve yarın "5 Haziran Dünya Çevre Günü" 19 yıldır iktidarda olan AKP''nin adeta talan ettiği çevre ile ilgili her gün acı haberler alıyor, gözümüzün önünde cereyan eden çevre katliamını üzüntü ile seyrediyoruz. Kaz Dağları ve Rize''deki direniş sembol haline dönüştü. Özellikle su kaynaklarına yönelik, haksız, hukuksuz operasyonlara karşı çareler aranıyor. Yeni nesillerin su ihtiyacını karşılayabilmek için çabalar sarf ediliyor. Lafa gelince "Vatan-Millet-Bayrak-Ezan" nutukları atanların "Çevrecilik milliyetçiliktir" ilkesinden haberi yok. AKP''nin "Rant kapısı" olarak gördüğü belediyecilik anlayışını yıkarak "Sosyal belediyecilik" ilkesi ile harekete geçen "Millet İttifakı Belediyeleri", su konusunu masaya yatırdı. Suyun verimli kullanımını bilim insanlarının katılımları ile projelendirdiler.

Bir dönem yalnız başına Türkiye''nin tahıl ihtiyacını karşıladığı gibi ihraç eden Konya Ovası''nın perişan hali ortada. Hergün vahşi, bilinçsiz sulama yüzünden oluşan obrukların tehlike saçtığı haberlerini endişe ile takip ediyoruz.

***

Türkiyemiz sanıldığı gibi su zengini değil. Aksine kaynakları kısıtlı. Göllerimiz, akarsularımız koruyor. Mansur Yavaş başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışmaları ile bütün Türkiye''ye örnek oluyor. 40 yıldır el atılmayan arızalar giderilip, su ve sulama hatları yenileniyor. Melih Gökçek döneminde tankerlerle yapılan vahşi sulama ve milyarlarca paranın kimlere peşkeş çekildiğine tanık olduk. Yarından itibaren Ankara''da çevrecilik ve su konusunda yapılan çalışmalardan örnekler vererek güzel haberleri yansıtmaya gayret edeceğiz. Dar imkanlar, küçük bütçelerle kazandırılan yaşam alanlarını, fedakarca çalışan personeli, yazarken, işleri baltalamaya çalışanları da ifşa edeceğiz...

Yazarın Diğer Yazıları