"İktidar Mansur Yavaş'a dokunamaz"

"İktidar Mansur Yavaş'a dokunamaz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mansur Yavaş'ı hedef alan sözlerine cevap veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İktidar, Mansur Yavaş'a hiçbir şey yapamaz" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisi ile birlikte İYİ Parti'nin desteklediği Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş'a yönelik tehditler hakkında açıklamada bulundu. CHP liderine göre Yavaş'ın seçilmesi durumunda 'iktidar başkana dokunamaz.'

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'ya konuşan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ankara’da Mansur Yavaş seçilirse belediye başkanlığı yapamayacağına yönelik iktidar kanadında söylemler dile getiriliyor. Kulislerde görevden alma ve kayyım atama senaryoları konuşuluyor. Böyle bir durum yaşanırsa CHP ne yapacak?

"Böyle bir şey olacağını sanmıyorum. Erdoğan tehditle, şantajla oy devşirmeye çalışıyor. Çünkü getirdiği adam Ankaralı değil. Ankara’yı, Ankara’nın sorunlarını bilmiyor. Bakanlık yaptığı dönemde de yerel yönetimlerin sorunlarıyla çok ilgili birisi değil. Kayseri’deki Belediye Başkanlığı süreci oldukça başarısız bir süreç. Erdoğan, toplumun Mansur Yavaş’a yönelen ilgisini kesmek istiyor. Baskı kurmak istiyor. “Onu seçerseniz ben görevden alırım” diyerek şantaj yoluna başvuruyor. Hiçbir şey yapamaz. Halk gidecek Mansur Yavaş’tan yana tercihi kullanacak ve Mansur Yavaş da herkesi kucaklayacak. Onları yaptığı gibi toplumu ayrıştırıp bölmeyecek. Başarılı bir belediye başkanlığı yapacağına yürekten inanıyorum."

İktidar kanadı CHP’yi HDP ile işbirliği yapmakla eleştirirken, Binali Yıldırım HDP’lilerin oylarına talip olduğunu söyledi. Bu durumu nasıl yorumluyorsunuz?

"Biz daha en başından beri “Bütün vatandaşlarla sandıkta ittifak yapacağız” söylemiyle yola çıktık. Dolayısıyla biz vatandaşları partiler arasında bir ayrıma tabi tutmuyoruz. AK Parti’li vatandaşın da, HDP’li vatandaşın da, MHP’li vatandaşın da bizim belediye başkan adaylarımıza oy vermesini istiyoruz. Erdoğan Kürtleri düşmanlaştırdı. Kürtleri bu ülkenin düşmanı olarak görüyor. Düşmanlaştırma siyaseti üzerinden oy devşirmeye çalışıyor. Bu çok tehlikeli. Toplumu ayrıştırma ve kin tohumları ekme gibi bir sürecin doğmasına yol açabilir. Buna asla doğru bulmuyoruz. Herkesin kimliğine, herkesin inancına, herkesin yaşam tarzına saygılıyız. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği seçmen listelerinde adı olan ve oy kullanma hakkı olan her vatandaşın oyuna talibiz. Her vatandaştan bizim belediye başkan adaylarımıza oy vermesini istiyoruz. Bizim belediye başkanlarımızın çalışmaları son derece başarılı. İstanbul’lu nefes almak için bizim belediyelerimizin olduğu yere geliyor. Hatta AK Parti bile bizim belediyelerimizin bulunduğu alanları kullanıyor: Sarıyer ve Kadıköy’ü kullanıyor. AK Partili belediyelerde böyle güzel bir alan yok, yeşillik kalmadı. Bir beton ormanı var oralarda."

31 Mart sonrası ekonominin durumunun ne olacağı konusunda bir öngörünüz var mı?

"Ekonomi iyi gitmiyor. Onlar da görünüyorlar. Vaatlerde bulunuyorlar ama hep seçimlerden sonra. Erdoğan önceki seçimde ne diyordu: “Beni seçin Türkiye uçacak. Uçtu ama uçurumdan aşağı uçtu. İyi yönetemiyorlar. Seçim nedeniyle bütçede açıklar oldu. Seçimlerden sonda ciddi zamlar gelecek. Daha düşük faizle para verdiği için IMF’nin kapısına gidecek. Ya da Londra’daki tefecilerden daha yüksek faizle para almaya devam edecek. 149 milyar dolar faiz ödediler. Bunlar ülkeyi nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar. Ülkenin geleceğiyle ilgili hiçbir planları yok. Sadece tarih veriyorlar: 2071, 2023... Ne yapacaksınız belli değil? Ülkenin kalkınma planı bile yok. CHP’li belediyeler kırsalla kent arasındaki sağlıklı gelir ilişkisini kurmuş vaziyetteler. Kooperatifler aracılığıyla ilişkiler kuruldu. CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde ekonomik kriz çok fazla hissedilmeyecek."