İktidara kötü haberi bu sefer eski anketçisi verdi

İktidara kötü haberi bu sefer eski anketçisi verdi
MAK Danışmanlık, Ekonomide büyük zamların başladığı ve döviz krizinin yaşandığı dönemde yani 8-17 Ocak tarihleri arasında 58 ilde 5 bin 750 kişiyle yapılan anketin sonuçlarını yayımladı.

Saray'ın koridorlarında "Aşağıdan yukarıdan yolun sonu görünüyor" ağıdı 

Ekonomide büyük zamların başladığı ve döviz krizinin yaşandığı dönemde ilk anket sonuçları ortaya çıktı. Ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı''nın oy oranı yüzde 39.1 (AKP yüzde 31.9, MHP yüzde 7.2) olarak hesaplandı.

Millet İttifakı''nın iki büyük bileşeninin desteği de yüzde 39.5 (CHP yüzde 24.4 ve İYİ Parti yüzde 15.1) oranında ölçüldü.

Ankette HDP''nin oy oranı yüzde 9.3, DEVA Partisi''nin yüzde  3.4, Gelecek Partisi''nin yüzde 2.6, Saadet Partisi''nin yüzde 1.3, Hüdapar''ın yüzde 0.9, BTP''nin yüzde 0.8, YRP''nin yüzde 0.7, Memleket Partisi''nin yüzde 0.5, BBP''nin yüzde 0.5, DP''nin yüzde  0.4 ve TDP''nin yüzde 0.3 çıktı.

YÜZDE 40 PARTİ DEĞİŞTİRECEK

İlk seçimde siyasi dengenin nasıl değişebileceğine ilişkin işaret, “Son 3 yılda iktidara bakış açınız ne yönde değişti” sorusuna verilen yanıtlarda görüldü.
Bu soruya katılanların yüzde 46''sı, “Ne olumlu ne olumsuz” karşılığını verirken, yüzde 40''lık bölüm “Olumsuz yönde değiştiğini” söyledi.
Ankette, 24 Haziran 2018''de oy veren seçmenlere, partisine ilişkin görüşünün değişip değişmediği de soruldu.

Yüzde 47''lik bölüm, ilk seçimde yine aynı partiye oy vereceğini belirtti. Ankete katılanların yüzde 46''sı ise “24 Haziran''da desteklediğine değil bir başka partiye oy vereceğini” açıkladı. yüzde 7''lik kesim ise “Kararsızım” dedi.

Türkiye''nin öncelikle çözülmesi gereken sorunuyla ilgili soruyu katılımcıların yüzde 46''sı ‘Ekonomi, pahalık ve işsizlik”, yüzde 13''ü ‘Adalet'', yüzde 12''si ‘Ahlaki yozlaşma'', yüzde 11''i de ‘Eğitim'' diye yanıtladı.

ADAYDA ARANAN ÖZELLİK

En yüksek destek, “Size göre ülkemiz parlamenter sisteme geçmeli mi” sorusuna verilen yanıtta ortaya çıktı.

Bu soruya katılanların yüzde 64''ü ‘Evet'' dedi. Yüzde 31''lik kesim mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devamından yana olduğunu bildirdi, yüzde 5 ise ‘Fikrim yok'' seçeneğini işaretledi.

Cumhurbaşkanı adayında aranan 3 önemli özellik de, tarafsız olmalı (yüzde 38), milli manevi değerlere duyarlı olmalı (yüzde 29) ve dürüst/mütevazi olmalı (yüzde 22) olarak sıralandı.