“Bölgesel jet için 4 firma ile pazarlık”

“Bölgesel jet için 4 firma ile pazarlık”
“Bölgesel jet için 4 firma ile pazarlık”

Başbakan Yardımcısı Babacan, ABD’deki gezisi sırasında Türkiye’de orta menzilli bölgesel jet üretimi için BoeingR

Başbakan Yardımcısı Babacan, ABD’deki gezisi sırasında Türkiye’de orta menzilli bölgesel jet üretimi için Boeing’i de yerinde incelediğini belirterek “Bunun için 4 firma ile görüşüyoruz. Bir şirket ile yakın bir zamanda ortak olacağız” dedi.

 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye’de kendi uçağımızı yapmak istiyoruz, orta menzilli bölgesel jet üretmek istiyoruz. Bir şirket ile yakın bir zamanda ortaklık kurup bir yola çıkacağız”  dedi. Babacan, ABD’deki Türk Yatırım Haftası etkinlikleri çerçevesinde bir hafta süren ABD temaslarını, yurda dönüşü öncesinde Türk basın mensuplarına değerlendirdi. Babacan, 2023 hedefleri yolunda atılması gereken adımlar konusunda da değindi. ABD gezisi kapsamında büyük gövdeli uçak yapımında dünya devi olan Boeing’in Seattle’daki uçak yapım tesislerini ziyaret ettiğini dile getiren Ali Babacan, Türkiye’nin artık kendi uçağını üretmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

 


Orta menzilli olacak
“Biz de Türkiye’de kendi uçağımızı yapmak istiyoruz, orta menzilli bölgesel jet üretmek istiyoruz. Bir şirket ile yakın bir zamanda ortaklık kurup bir yola çıkacağız. Sıfırdan kendimiz gerçekleştirmektense mevcut hazır bir platformu ele almak gibi bir stratejik planı ele aldık. 4 alternatif firma var. Biz Türkiye’de bizim mühendislerimizin çalışmasını ve kendi gözümüzün önünde olmasını istiyoruz. Boeing ziyaretinde bu gündeme geldi, konuştuk. Onlarda, bizim üretmek istediğimiz orta menzilli jet konusunda, ileride bir rekabetin gelmesi beklentisi var.”

 


“Tohum ekmeye benziyor ”
Amerikan Ticaret Odası’nın Türkiye’ye duyduğu ilginin 3 yıl öncesine dayandığını belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, “Hillary Clinton ile 2009’da başlattığımız, Başbakanımızın açıkladığı stratejik işbirliği çerçevesinde ABD-Türkiye ilişkileri yeni bir safhaya girmiş oldu. TOBB ile Amerikan Ticaret Odası’nın girdiği ilişki bu stratejik işbirliğini güçlendirmiş oldu” dedi. ABD’nin doğu yakasını çeşitli nedenlerle sık ziyaret ettiklerini, batı yakasına ise en son 2005 yılında gitmiş olduğunu belirten Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki 40 etkin iş adamı ile birlikte, Los Angeles, San Francisco, Seattle ve Chicago şehirlerini kapsayan temaslarının bu açıdan çok önemli olduğunu belirtti.

 

ABD Ticaret Odası İstanbul’da ofis açacak

ABD’nin en büyük 500 şirketinden 133 tanesinin merkezi Chicago’da” diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu şirketlerin Türkiye ile daha yakından ilgilenmesi ve bilgilerinin artırılmasının çok faydalı olduğuna değindi. Amerikan Ticaret Odası’nın İstanbul’da ofis açmasını çok önemli bulduğunu ve Türkiye’ye daha önce hiç yatırım yapmamış daha küçük ölçekli Amerikan şirketlerini bu konuda cesaretlendireceğine inandığını dile getiren Babacan, “Büyük firmaların zaten kendi danışmanları ve hukuk büroları var. Ama küçük ve orta ölçekli firmalar, teknoloji ile ilgilenen firmaların bu imkanı yok. İstanbul’da bir ofis olursa, bu firmalar ’Türkiye’ye gider, onlara sorar, danışırım’diye düşünecektir” dedi.