Taksim kuşatması

Taksim kuşatması
Taksim kuşatması

Taksim’deki eylemler 3. haftasına girerken, İstanbul güne yine operasyonla uyandı. Güvenlik güçleri, AKM ve Cumhuriyet Anı

Taksim’deki eylemler 3. haftasına girerken, İstanbul güne yine operasyonla uyandı. Güvenlik güçleri, AKM ve Cumhuriyet Anıtı’ndaki pankartları sökerken karşı koymaya çalışan göstericilerle çatıştı. Gezi Parkı’na da yönelen polis, gençlerin sert direnişiyle karşılaştı... 

 

Taksim eylemleri üçüncü haftaya girerken polisin müdahalesi geldi. Güvenlik güçleri saat 7.30’dan itibaren Gümüşsuyu ve Harbiye yönünden Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve akreplerle Taksim Meydanı’na girdi. Pankartların indirilmesi, barikatların kaldırılması amacıyla Taksim’e giren güvenlik güçleriyle göstericiler arasında taşlı molotoflu çatışma çıktı.
Sadece pankartların indirileceğini, göstericilere dokunulmayacağını, Gezi Parkı’na girilmeyeceğini sürekli anons eden polise Gezi Parkı’nda bulunan göstericiler havai fişek, taş, molotof kokteyli ve şişe atarak karşı koydu.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu müdahale gerekçesinin sadece pankartların indirilmesi olduğunu Twitter hesabından attığı sürekli mesajlarla duyurdu. İstanbul Valiliği de aynı yönde bir basın açıklaması yaptı. Güvenlik güçleri erken saatte girdiği Taksim meydanında Cumhuriyet Anıtı’ndaki pankart, flama, bayrak ve posterleri temizledi. Anıtta sadece Türk Bayrağı ve Atatürk posteri bırakıldı. Polise havai fişek, taş, molotof kokteyli ve şişelerle karşı çıkan göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Bu sırada polis tarafından “Gazdan etkilenen arkadaşlardan özür dileriz. Aranızdaki marjinalleri ayırın. Gezi Parkı etkinliklerine devam edin. Size hiçbir şekilde zarar vermek istemiyoruz” anonsları yapıldı. Müdahale sırasında bir TOMA atılan havai fişeklerden kaynaklı olarak alev aldı. Yangın söndürüldü. Güvenlik güçleriyle birlikte gelen iş makinaları da Taksim’in giriş-çıkışlarını kapatan yollardaki barikatları kaldırdı. Ardından Gezi Parkı’na yönelen polis, eylemci sayısı artınca meydana döndü.

 


Mutlu mesajlar

 


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu sabah saat 7.50 sırasında attığı Twitter mesajlarında, “Gezi Parkı ve Taksim’e kesinlikle dokunulmayacak, sizlere asla dokunulmayacaktır. Bu sabah ve bundan sonra polis kardeşlerinize emanetsiniz.” dedi. Vali Mutlu, beş dakika ara verdiği mesajlarına daha sonra “Gezi Parkında bekleyen gençlere teşekkür ederim. Küçük bazı çatışmalar oldu meraklanmayın. Bazı eylemciler sis ve duman çıkartan materyaller kullandılar. Amaçlarının polisin aşırı gaz kullandığı intibaı vermek olduğunu bilelim. Ayrıca göstericilerin havai fişek kullandıkları da görüldü. Şu anda durum daha sakin” diye bilgilendirmede bulundu.

 


Kim bu molotofçular?

 


Müdahale sırasında aniden ortaya çıkan bazı kişiler dikkat çekti. Polise Molotof kokteyli ve havai fişek atan saldırganlar sosyal medyada da gündemin ilk sırasına oturdu. Twitter’da yapılan yorumlarda molotofçuların polis müdahalesi ile aynı anda ortaya çıktığı ve organize bir şekilde polise saldırıda bulunduğu yazıldı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, eylemcilerin arasında sivil polislerin olduğu, fotoğraflardan bellerinde silah olduğunun görüldüğü iddialarını “kuyruklu yalan” olarak niteledi. Bazı provokatörlerin ellerinde telsiz bulunduğunın hatırlatılması üzerine de Güler, “Elinde her telsiz gördüğünüz kişiyi polis zannetmeyin” diye cevapladı,

 


İnsan zinciri

 


Bu arada eyleme imza atan Gezi Dayanışma Platformu ise polise taş atanları engellemek için yoğun çaba harcadı. Daha sonra da parka yönelmelerini ve yeni gerginliklerin ortaya çıkmasını engellemek için “barış zinciri” oluşturarak TOMA’ların önünde durdu. Taksim Dayanışması Platformu da, “Mücadelemizin karalanmasına izin vermeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.” açıklamasını yaptı. İstanbul’da Taksim Meydanı’ndaki olaylar nedeniyle metro seferlerine de ara verildi. Kabataş-Taksim füniküler (raylı taşıma aracı) hattı da çalışmadı.