İlay Aksoy: “Türk vatandaşlığı satılığa çıkarıldı”

İlay Aksoy: “Türk vatandaşlığı satılığa çıkarıldı”
İYİ Parti Gene İdare Kurulu Üyesi Aksoy “Siz vatandaşlık verirken, yabancıları Türkiye'nin normlarına entegre etmezseniz, sosyal yaşamda bunun bedelini hepimiz ağır öderiz” dedi.

Sümeyra KIRCA / YENİÇAĞ

Türk vatandaşlığının çok kolay verildiğine dikkat çeken İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi İlay Aksoy, "Belçika'da 416 bin dolara emlak alıyorsun Belçika vatandaşlığını 6 yıl sonra veriyor, yine Bahama'da 500 bin dolara emlak alıyor vatandaşlığı 10 yıl sonra alıyorsun. Macaristan 356 bin dolara vatandaşlığını 8 yıl sonra veriyor. Bizden anında vatandaşlık alan Orta Doğu'da bile vatandaşlık verme şartları çok ağır. Suriye ve İran en az 5 yıl oturma şartından sonra vatandaşlık veriliyor. Kuveyt desen daha katı; 20 yıl sonra vatandaşlık veriyor. Biz neden bugün 250 bin dolar getirene yarın vatandaşlık veriyoruz. Bu yasanın acilen yeniden düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Yabancıya konut satışının yanlış olmadığını belirten İlay Aksoy, "Emlak satabilirsiniz ama ülkeyi tapu dairesine teslim edemezsiniz. 250 bin dolara Türk vatandaşlığı satılığa çıkarıldı" dedi. Türkiye'de vatandaşlık verme şartlarını anlatan İlkay Aksoy, 250 bin dolar veren herkese ailece vatandaşlık verildiğini kaydetti. Vatandaşlık verilme süresinin en fazla 4 ay olduğunu dile getiren Aksoy, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kolay vatandaşlık verilmediğine işaret ederek şu ifadeleri kullandı: "Bazı emlak firmaları kampanyalar başlatmış. Bu siteleri incelediğimizde gördüğümüz manzara tam bir rezalet. Yabancı uyruklu bir kişi 'Türkiye'ye gelmeye vaktim yok nasıl vatandaşlık alabilirim?' diye soruyor. O firma da 'Güvenilir bir emlak şirketine vekalet verirseniz Türkiye'ye gelmeden vatandaşlık alabilirsiniz' diyor. Düşünün diğer ülkeler vatandaşlık vermek için en az 5 yıl oturum şartı ararken, biz Türkiye'ye gelmeden onlara vatandaşlık veriyor ve oy verme hakkı tanıyoruz. Türkiye'nin kaderini Türkiye'de hiç yaşamamış yabancı uyruklu insanlara teslim ediyoruz. Bu toplumu kökünden dinamitler."

Vatandaşlık verilirken, Türkiye'nin milli değerleri ve sosyal yapısının bozulmadan, yabancıların Türkiye'deki yaşam biçimine uyum sağlaması şartını vurgulayan İlay Aksoy, "Hatırlayın, Küçükçekmece'de bir hastanede resmi kayıtlarda 115 çocuğun doğum yaptığı haberi toplumu derinden yaraladı. Bu çocuklara baktığımızda çoğu yabancı uyruklu. Siz vatandaşlık verirken, yabancıları Türkiye'nin normlarına entegre etmezseniz, sosyal yaşamda bunun bedelini hepimiz ağır öderiz" dedi.

İlgili Haberler