‘İncirlik’teki nükleer başlıklar Romanya’ya çıkarıldı’

‘İncirlik’teki nükleer başlıklar Romanya’ya çıkarıldı’
Rus uzman Vladimir Yevseyev, ellerindeki istihbarata göre İncirlik’teki nükleer başlıkların belli bir süre önce Romanya’ya taşındığını söyledi.

Moskova merkezli Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Enstitüsü Direktör Yardımcısı ve enstitüdeki Avrasya Entegrasyonu ve Şanghay İşbirliği Örgütü Gelişimi Bölümü’nün Başkanı Vladimir Yevseyev, "Elimizdeki verilere göre nükleer silah İncirlik’ten taşındı" dedi.

Sputnik’te yer alan habere göre Türkiye’nin NATO ve S-400 arasında seçim yapması gerektiği yönündeki tehditlere gelince Ankara’nın da NATO’yu seçim karşısında bırakabileceğini dile getiren Yevseyev, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye şunu söyleyebilir, bizimle misiniz yoksa YPG ile? Neden DSG’ye silah sağlıyor ve hava desteği veriyorsunuz? Türkiye’nin ABD’ye sayısız önemli şikayetler sunmak için yığınca sebebi var. NATO’nun her bir üyesi, istediği politikayı uygulama hakkına sahip ve bu NATO üyeliğine aykırı değil. Aslında ABD çok tehlikeli oyun oynuyor”.

Yevseyev, ABD’li Demokrat Senatör Robert Menendez’in, Türkiye'yle ilişkilerin iyice gerilmesi halinde, bu ülkedeki ABD üslerini Yunanistan'a taşımayı dahi değerlendirebilecekleri açıklamasıyla ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu:

“Bu açıklamada, aynı zincirin bir halkası ve her şey yine Türkiye’ye ek baskı yapmak için yapılıyor. Aslında elimizdeki verilere göre nükleer silah İncirlik’ten taşındı, ama Yunanistan’a değil, Romanya’ya aktarıldı. Eğer silahlar çıkarılıyorsa en yakın müttefik olan ülkeye çıkarılır. ABD’nin hassas konularda Yunanistan ve Romanya’yla yaptığı işbirliğinin düzeyine bakılırsa Washington’un Bükreş ile işbirliğinin daha yakın olduğunu görürüz. Tam da bu yüzdendir ABD’nin hava savunma sistemi Füze Kalkanı bu ülkeye yerleştirildi. Yunanistan ise Türkiye’ye ek baskı unsuru olarak var. ABD, Yunanistan ile Türkiye arasındaki çelişkiler kullanmaya çalışıyor”.