Rusya’ya “alternatif pazar” arayışı başladı

Rusya’ya “alternatif pazar” arayışı başladı
Putin’in Türkiye için açıkladığı ekonomik yaptırımların ardından, ticari anlamda yaşanabilecek kayıpların alternatif pazarlar yoluyla kapatılması öngörülüyor, bunların bayşında Güney Amerika, Uzakdoğu ve Afrika geliyor

Rusya’nın Türkiye için açıkladığı ekonomik yaptırımların ardından, ticari anlamda kayıpların alternatif pazarlar yoluyla kapatılması öngörülürken, AB ülkeleri başta olmak üzere Afrika, Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinin Türkiye için yeni pazarlar olabileceği belirtiliyor. Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin  ardından Rusya’nın Türkiye’ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımlar, birçok sektörde alternatif pazarları gündeme getirdi. 

Müteahhitlik sektörü
Rusya, 1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye’den beyaz et ürünlerinin yanı sıra, domates, soğan, brokoli, karnabahar, salatalık, portakal, elma, armut, çilek, üzüm ve mandalina ithalatını durduracağını açıklamıştı. İthalatı durdurulacak ürünlerin toplam değerinin yıllık bazda 750 milyon doları aşacağı belirtiliyor. 
Beyaz et sektörü yetkilileri, Rusya’nın önemli bir pazar olmadığını belirterek deri, tekstil ve konfeksiyon sektörleri ihracatında yaşanabilecek sorunların diğer ülkelerle telafi edilebileceğini dile getiriyor.  Öte yandan Rusya’da milyarlarca dolarlık yatırımı ve 10 bine yakın işçinin bulunduğu Türk inşaat sektörünün olası kayıplarının telafisi için sahra altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar alternatif olarak görülüyor. İran’a uygulanan ekonomik ambargoların kalkmasının ardından, bu ülkenin yatırım ortamında gerçekleşecek olumlu seyrin de Türk müteahhitleri için fırsat yaratabileceği düşünülüyor. Katar, Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) , Irak (Kuzey Irak) gibi ülkelerin de hem müteahhitlik hizmetleri, hem tarım ürünleri ihracatında yeni rotalar olabileceği de ifade ediliyor.