İngiltere’de enflasyon yüzde 9’a yükselince 40 yılın zirvesini gördü. Gelin de Türkiye’yi görün

İngiltere’de enflasyon yüzde 9’a yükselince 40 yılın zirvesini gördü. Gelin de Türkiye’yi görün
İngiltere'de nisan ayında yüzde 9'a yükselen yıllık enflasyon, son 40 yılın zirvesine ulaştı. Türkiye'de ise aynı dönemde TÜİK verilerine göre enflasyon mart ayında aylık yüzde 5,46'lık artışla yıllık yüzde 61,14'e çıktı.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS)''nin açıkladığı verilere göre enflasyondaki yükselişlin en önemli nedeni, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış.

Nisan ayındaki artışın dörtte üçü enerji faturalarındaki yükselişten kaynaklandı.

ONS, restoran ve kafelerin menülerindeki tüm ürünlerin fiyatlarının arttığını ve bunun, pandemi sırasında işletmelerin toparlanmasına yardımcı olmak için turizm sektöründe yüzde 12,5''e düşürülen KDV oranının, Nisan ayında yeniden yüzde 20''ye dönmesinden kaynaklandığını açıkladı.

İngiltere''de benzinin ortalama litre fiyatı, Nisan 2022''de litre başına 1,62 sterlin ile ONS kayıtlarındaki en yüksek seviyeye ulaştı. Benzinin litre fiyatı geçen yıl 1,26 sterlindi.

TÜRKİYE ENFLASYON YÜZDE 61,14
Türkiye İstatistik Kurumu''nun açıkladığı (TÜİK) mart ayı enflasyon verilerine göre mart ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61,14 olarak gerçekleşti. Enflasyonda aylık bazda artış yüzde 5,46 oldu.

Resmi verilere göre enflasyonda mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleşti.

İlgili Haberler