İptal edilen kamu ihalelerinde ödenen damga vergisinin ret ve iadesinde yeni düzenleme

İptal edilen kamu ihalelerinde ödenen damga vergisinin ret ve iadesinde yeni düzenleme
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kamu ihalelerinin iptal edilmesi durumunda ödenen damga vergisinin iadesi ve reddi ile ilgili bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme, “Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği” adı altında Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kuruluşlar, bir şikayet veya Kamu İhale Kurumu’na yapılan itiraz ya da bir yargı kararı sonucunda ihalelerinin iptal edilmesi durumunda, iptal edilen ihale kararı ve ilgili ihale makamı ile yapılan sözleşmenin kullanılmayan kısmına düşen damga vergisi iade edilecek ve reddedilecek. Bu yasal düzenleme, 28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

Tebliğ, Damga Vergisi Kanunu’nda yapılan bu değişikliğin nasıl uygulanacağını açıklıyor. Buna göre, resmi daireler ve kamu tüzel kişiliği olan kurumlar, aldıkları ihale kararları ve bu kararlara dayanarak ihale makamı ile yapılan sözleşmeler için damga vergisi öderken, ihale kararları ve sözleşmelerin kullanılmayan kısmına düşen damga vergisi iade edilebilecek.

İhale makamı olan kuruluşlar, bir şikayet veya Kamu İhale Kurumu’na yapılan itiraz ya da bir yargı kararı sonucunda ihalelerinin iptal edilmesi durumunda, iptal edilen ihale kararı ve ilgili ihale makamı ile yapılan sözleşmenin kullanılmayan kısmına düşen damga vergisi de iade edilecek ve reddedilecek.

İade işlemi, sürekli damga vergisi mükellefi olan mükellefler tarafından kendi vergi dairelerine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlar tarafından bağlı oldukları vergi dairelerine, ödemenin vergi daireleri dışındaki muhasebe birimlerine yapıldığı durumlarda ise ilgili vergi dairesine başvurularak gerçekleştirilecek.

Mükellefler, iade taleplerinde damga vergisinin ödendiğini gösteren makbuz, vergi dairesi alındısı ve ihalenin iptal edildiğini belgeleyen belge ile ihale konusu işin ne kadarının gerçekleştiğini gösteren bir yazıyı ibraz etmeleri gerekiyor.

Bu tebliğ, 28 Aralık 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.