Viyana'daki nükleer görüşmelerine ara verildi

Viyana'daki nükleer görüşmelerine ara verildi
Avrupa Birliği ile İran arasındaki nükleer görüşmelerine ara verildi. AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "dış etkenler" nedeniyle Viyana'da İran nükleer anlaşmasının yeniden uygulanması için yürütülen müzakerelere ara verilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. İran da, Viyana'daki nükleer görüşmelere ara verilmesinin, sorunların çözümünü hızlandırabileceğini açıkladı.

Dış etkenler nedeniyle ara verildiği açıklandı

Viyana''da Avrupa Birliği ile İran arasında Nisan 2021''den bu yana sürdürülen nükleer anlaşma görüşmelerine ara verildi.Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "dış etkenler" nedeniyle Viyana''da İran nükleer anlaşmasının yeniden uygulanması için yürütülen müzakerelere ara verilmesine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Borrell, 11 aydır devam eden İran nükleer anlaşması müzakerelerinde sona gelinmişken Rusya''nın ABD''den güvenlik garantileri talep ettiğine yönelik haberlerin ardından, sosyal medyada konuyla ilgili paylaşımda bulundu.

"Viyana görüşmelerine dış etkenler nedeniyle bir ara verilmesi gerekli" ifadesini kullanan Borrell, nihai metnin hazır olduğunu ve masada durduğunu bildirdi.

Borrell, mevcut durumu aşmak ve anlaşmayı sonuçlandırmak amacıyla Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) adlı anlaşmanın koordinatörü oldukları için AB olarak KOEP katılımcıları ve ABD ile temasta olmayı sürdüreceklerini kaydetti.

İRAN''DAN AÇIKLAMA

İran, Viyana''daki nükleer görüşmelere ara verilmesinin, sorunların çözümünü hızlandırabileceğini açıkladı.Viyana''daki nükleer görüşmelere ara verilmesinin ardından İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Hatibzade, açıklamasında "Viyana görüşmelerinde duraklama, kalan tüm sorunların çözülmesini ve nihai bir dönüşü hızlandırabilir." ifadelerini kullandı.Görüşmelerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasına odaklandıklarını vurgulayan Hatibzade, "Ortak bir anlaşma konusunda ilerlemeye yönelik müşterek irademizi hiçbir dış faktör etkilemeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

GÖRÜŞMELER 1 YILDIR SÜRÜYORDU

İran nükleer anlaşması, AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora''nın başkanlığında taraf ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla Nisan 2021''den bu yana sürüyor.