Caydırıcı olmamızın 'dip' yaptığının resmi

Caydırıcı olmamızın 'dip' yaptığının resmi
Caydırıcı olmamızın 'dip' yaptığının resmi

Genelkurmay’ın açıklamasını yorumlayan askeri uzmanlar, “Şam’ın olayı üstlenmesi, Türkiye’yi çekinilecek

Genelkurmay’ın açıklamasını yorumlayan askeri uzmanlar, “Şam’ın olayı üstlenmesi,
Türkiye’yi çekinilecek komşu olarak dikkate almadığını gösteriyor” dedi.

Suriye’de düşen uçakla ilgili yapılan her yeni açıklama kafaları daha da karıştırıyor. NATO’da görev yapmış emekli Tuğgeneral Ali Er, “Bu durum ile Türkiye’nin ve TSK’nin caydırıcılığının dibe vurduğunun resmidir” dedi. Bugüne kadar Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünü defalarca açıkladıkları halde TSK önceki gün düşen uçaktan bahsederken “22 Haziran’da uluslararası hava sahasında görev uçuşu yaparken Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen uçağımız” ifadesini kullandı. Açıklamada, uçağın bulunan parçalarında herhangi bir mühimmat izine rastlanmadığı vurgulandı. Bu, düşen uçakta sadece füze değil uçaksavar izine de rastlanmadığı anlamına geliyor.

Tuzağa mı düşürüldü?
Daha önceki açıklamalarında “düşürülen uçak” ifadesini kullanan Genelkurmay’ın bu kez “düşürüldüğü iddia edilen” ifadesini kullanması hepten kafaları karıştırdı. Açıklamadaki ’mühimmat izine rastlanmadı’ifadesi de uçağın düşürülmeyip, düştüğü iması olarak yorumlandı. Genelkurmay’ın açıklamasını yorumlayan askeri yetkililer, “Verilere bakarak ne ’uçak düşürüldü’ne de ’düşürülmedi, düştü’diyebiliriz. Gövdenin diğer parçalarını da bulmak gerek” dediler. NATO’da görev yapmış emekli Tuğgeneral Ali Er, açıklamanın, ’uçak düşürülmedi, kaza sonucu düştü’olarak algılanabileceğini iddia etti. Er, şunları söyledi:

Felaketin habercisi
“Eğer kaza ile düştüyse de üç seçenek var; ya bir arıza olmuştur, ya pilotaj hatasıdır, ya da o bölgede tanımlanamamış bir cisimle çarpışıp düşmüştür. Teknik veya başka bir nedenle düşen uçağımızı Suriye, kendi iç politik hedefleri doğrultusunda kullanmak mı istemiştir? Suriye karasularına düşen uçağımızı Suriye ben vurdum diye mi üstlendi? Hükümet de Suriye’nin tuzağına mı düştü? Bu senaryo başka bir felaketin habercisidir. Özellikle Türkiye ile ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde, Türkiye için ’savaş sebebi’olabilecek uçak düşürme eyleminin Suriye tarafından üstlenilmesinin açıklaması, artık Suriye Türkiye’yi ne bölgesel bir güç ne de çekinilecek bir komşu olarak dikkate alıyor. Belki gerçekten uçaksavarlar tarafından uçağımıza yönelik saldırı gerçekleşti ve pilotlar reflesk olarak, kaçınmak için manevra yaptılar. Bu da uçağın kontrolünü kaybedip, düşmesine yol açtı.”