Ankara da zaten fırsat kolluyordu

Ankara da zaten fırsat kolluyordu
Ankara da zaten fırsat kolluyordu

Amerikan basınına göre Türk savaş uçakları, sınırı geçen Suriye helikopterini Esad güçlerine uluslararası müdahale çağrılarını k

Amerikan basınına göre Türk savaş uçakları, sınırı geçen Suriye helikopterini Esad güçlerine uluslararası müdahale çağrılarını kuvvetlendirmek için vurdu.

 

Türkiye’nin sınır ihlali yaptığı için Suriye helikopterini düşürmesi, yabancı basında da yankı buldu. Yurt dışı kaynaklı basın kuruluşlarında yapılan yorumlarda, Türkiye-Suriye sınırının zaten gergin olduğuna vurgu yapıldı. New York Times gazetesinde, Türkiye’nin Suriye helikopterini vurması için “Türk hükümetinin Suriye’deki iç savaşa daha güçlü bir uluslararası yanıt verilmesi çağrılarını kuvvetlendirmek için yapılmış bir eylem gibi gözüküyor” denildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beşşar Esad’ın devrilmesini isteyen dünya liderlerinin başında geldiğini hatırlatan gazete, Erdoğan’ın Rusya ve ABD tarafından Suriye’nin elindeki kimyasal silahların imha edilmesi yönünde anlaşmaya varılmasına soğuk yaklaşan bir isim olduğunu vurguladı.
Financial Times’ta ise “Ankara ile Şam arasındaki tansiyon yükselmeye devam ederken, Türkiye Suriye helikopterini vurduğunu açıkladı” denilerek iki ülke arasındaki mevcut gerginliklere dikkat çekildi. Haberde ayrıca, Türkiye’nin Suriye lideri Beşşar Esad’a karşı olduğunu bağırarak söyleyenlerin arasında en önde gelenlerden olduğu ve Esad’a karşı gelen ve Türk toprakları aracılığıyla silahlandırılan muhalifleri desteklediği yorumu yapıldı. The Telegraph gazetesinde ise helikopterin düşürülmesinden çok önce Türkiye’nin Suriye’den açılan ateş sonucu angajman kurallarını değiştirdiği hatırlatıldı.

 


Sınırda gerginlik
Los Angeles Times’ın internet sitesindeki haberde de helikopterin düşürülmesinin, zaten gergin olan sınır hattındaki son gelişme olduğu vurgulandı. İtalyan RAI Radyo Televizyonu  ise “Bölgede savaş rüzgarları tekrar esmeye başladı. Türk jetleri sınırlarını ihlal eden bir Suriye helikopterini düşürdü. Tansiyon yükseldi. Türk hükümeti helikopteri vurduğunu hemen açıkladı ve sınır angajmanını uyguladığını söyledi” yorumuna yer verdi.
Haber ajansı AFP de “Suriye’deki iç savaşı sona erdirmek için yeni bir uluslararası diplomatik girişim gerçekleşirken Türkiye, hava sahasını ihlal etmekle suçladığı Suriye’nin askeri helikopterini düşürdü.” derken AP de “Olay, sınırdaki gerilimi daha da artıracak.” yorumunu yaptı.

 


ABD’nin B planı
ABD’li Wall Street Journal gazetesi de Suriye helikopterinin düşürülmesinin, “bir haftalık baş döndürücü uluslararası diplomasiye rağmen Suriye ihtilafının bölgeyi nasıl ateşleyebileceğini gösterdiği değerlendirmesinde bulundu. Gazete Ankara’nın, Suriye’nin kimyasal silahlarına ilişkin ABD ile Rusya’nın vardıkları mutabakata destek vermekte birlikte Washington’u bir  “B-Planı”nı geliştirmeye çağırdığını yazdığı haberinde şöyle devam etti: Pazartesi günü analistler, Suriye helikopterinin düşürülmesinin, Washington’un kendi politikalarındaki tırmanmadan geri dönüş yaptığı bir dönemde Ankara’nın Suriye’ye karşı giderek daha çatışmacı bir tutum aldığı bir kaymanın habercisi olabileceğini söylediler.