50 yıl sonra ilk kez görüldü

50 yıl sonra ilk kez görüldü
İstanbul Boğaz’ında 50 yıldır görülmeyen kılıç balığı balıkçıların ağına takıldı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Erkan durumu değerlendirdi.

Milliyet’ten Gökhan Karakaş’ın haberine göre, Kılıç balıkları 1950’li yıllarda boğazda sıklıkla görülüyordu. Plansız şehirleşme, deniz kirliliği ve beslendiği türlerin azalmasıyla İstanbul Boğazı’nda 1970’lerin sonundan itibaren görülmeyen kılıç balığı, geçtiğimiz günlerde ağlara yakalandı.

“İLK KEZ GELDİ”

Garipçeli reis Şaban Şengül, Kireçburnu açıklarında lüfer avlamak için ağ atmıştı. Yeteri kadar dolduğu düşünülen ağı toplayan Şaban Şengül ve tayfası, güverteye dökülen balıkların içinde kılıç balığını görünce çok şaşırdı. Şengül, “Sanırım lüferin peşinden gelmiş. Bizi çok sevindirdi. 45 yıldır İstanbul Boğazı’ndayım, ilk kez geldi ağımıza. İstanbul’un eski günlerine dönmesini çok isterim” dedi.

“SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME”

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Erkan ise, aşırı avcılık ve çevresel faktörlerle yok olan türün tekrar görülmesinin çok sevindirici olduğunu belirterek, “Şu anda İstanbul Boğazı’nda 1950’lerin şartlarının olduğunu ve denizde düzelme olduğunu söyleyemeyiz. Kılıç balığının sularımıza geri döndüğünü de söyleyemeyiz ama her yönüyle sevindirici bir gelişme. Nesli tehlikede bir türün İstanbul Boğazı’nda görülmesi çok önemli. Unutmayalım ki, 1967 yılında kılıç balığının avcılık miktarı 86 tondu. Ticari olarak soyu tükenen türün değerini bilmeliyiz” dedi.