İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı normalleşmenin riskini böyle anlattı

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı normalleşmenin riskini böyle anlattı
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Rakamlar iyiye gidiyor” açıklamalarının insanların rehavete kapılmasına neden olduğunu belirterek, “Vaka sayısı binin altına düşmeden normalleşmeden söz edilmemeli" dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, korona virüs salgını için alınan tedbirlerin gevşetilmesi için ortaya konan normalleşme takvimi ile ilgili konuştu. Hasta sayısı binin altına düşmeden normalleşmeden söz edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. “Rakamlar iyiye gidiyor” açıklamalarının insanların rehavete kapılmasına neden olduğunu vurgulayan Tükek, 2 günlük sokağa çıkma yasağına alternatif olarak “Belki kontrollü yasağa dönüştürülürse daha iyi olur” dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Tükek Cuma günü, “Son iki günü görünce hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının çok işe yaramadığına iyice kanaat getirdim. Böyle giderse 2. dalga ekime kalmaz. Herkes virüsü unutmuş. Ne çabuk!” tweetinin ardından, yaptığı açıklamada “2 gün eve kapanınca ‘Ben üzerime düşeni yaptım, sorumluluğum bitti’ gibi bir algı oluştu sanırım. Buna bir de ‘Rakamlar iyiye gidiyor’ açıklamaları eklenince insanlar kuralları gevşetmeye başladı. Oysa virüs dışarıda ve tehlikeli” dedi. 

Tükek, birkaç gündür hiç ummadığı yerlerden, birçok insanın korona pozitif olduğuna dair yeni haberler aldığını belirtirken “Benim çevremden gözlemlediğim, yeniden artmaya başladı. İnşallah yanılıyorumdur. Bir yerde 8 kişide birden çıktı. Normalleşme denilince insanlar eski normal sanıyor. Bunda tabii ki ramazan ayında olmamızın da etkisi var. Marketlerde çok büyük kalabalıklar oluşuyor. Herkes evde, ihtiyaçlar fazla. Bu kontrolsüz kalabalık devam ederse ‘normalleşme’ yarım kalacak gibi! Günlük vaka sayısı 100’ün altına inmedikçe virüsü bitti kabul edemeyiz. Binin altına düşmedikçe ise bir normalleşmeden söz edilmemeli” diye konuştu. 

Tükek’in 2 günlük hafta sonu yasağına alternatif olarak  “Belki kontrollü yasağa dönüştürülürse daha iyi olur. Mesela öğlen 2’ye kadar. Komple yasak olunca ertesi gün insanların dışarı çıkma özlemi ve ihtiyaç listesi kabarıklaşıyor.” önerisinde bulundu.