İran operasyonu için büyük ordu ve yüzlerce uçak

İran operasyonu için büyük ordu ve yüzlerce uçak
İran operasyonu için büyük ordu ve yüzlerce uçak

ABD İran’a gözdağı vermek için Basra Körfezi’ne bir uçak gemisi yolladı. Ancak hazırlanan rapor, olası bir operasyon

“İran operasyonu için büyük ordu ve yüzlerce uçak gerekli”
ABD İran’a gözdağı vermek için Basra Körfezi’ne bir uçak gemisi yolladı. Ancak hazırlanan rapor, olası bir operasyon için çok daha büyük bir güce ihtiyaç olduğunu ortaya koydu.

ABD’nin nükleer programına son vermesini istediği ancak yaptırımlarla geri adım attıramadığı İran’a olası bir askeri harekât düzenlemesi, birkaç sortiden ibaret olmayacak. Wired dergisi, olası bir askeri saldırının çok büyük bir ordu kuvveti gerektiren dev bir operasyon olacağını gözler önüne serdi. Raporda, ABD’nin deniz, hava, kara ve uzay gücünü kullanması gerektiği vurgulandı. ABD ve müttefikleri, nükleer silah üretmek istediğini öne sürdükleri İran’a her türlü yaptırımı uygulamalarına rağmen Tahran rejimini izlediği yoldan çıkarmayı başaramadı.
Dergi, ABD’nin en sonunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun çağrılarına ses vererek askeri operasyon opsiyonunu seçmesi haline, topyekün savaşa gireceği bir kuvvet kullanması gerektiğini belirtti. Bu güç bombardıman ve savaş uçağı filoları, çok sayıda komando tugayı, sayısız balistik füze önleyici füze, çok sayıda donanma taarruz birimi, insansız hava uçakları, tanker uçakları ve büyük bir lojistik desteğin gerekeceğini belirtti.

Kırmızı çizgi
İran’ın nükleer tesislerini tahmini 10 yıl devre dışı bırakması beklenen böyle bir operasyonun aslında ne kadar zor olduğu, ABD’li savunma uzmanı Anthony Cordesman’ın hazırladığı kapsamlı raporda gözler önüne serildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda kırmızı çizgi koymanın yararlı olmayacağını söyledi. Nuland, Başkan Barack Obama’nın, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğini kesin surette defalarca dile getirdiğini ve ABD halkının da bunu bildiğini vurguladı. ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunun altını çizen Nuland, “İran konusu da dahil olmak üzere İsrail ile sürekli görüşüyoruz ve bu durum değişmeyecek. Detaya girmek istemiyorum” dedi.