İzmir, güzel mi yoksa gâvur mu?

Siyasilerimizin üslubu her gün daha fazla bozulmakta. Benzetmeler ve göndermeler müthiş. Devlet Bahçeli bu konuda başı çekenlerden. Kılıçdaroğlu'nu tehdidine bakın; "Kamyon farı görmüş tavşana dönersin." Her hâlde sözünü ettiği klasik bir araç ve direksiyonunda da kendisi var. Mutlaka bu eski model otonun kasetçalarından da Ferdi Tayfur'un sesi yükseliyordur.

MHP Genel Başkanı'na sormak istiyorum; "Yakın zamana kadar Erdoğan'a ağzına geleni söyleyen kimdi?" Hatta seçim meydanlarında "idam ipi" fırlatan kimdi?

"Köprü altı cam cam" muhabbeti sadece Bahçeli-Kılıçdaroğlu arasında değil. Kimileri de koca bir şehirle fetişizm yapabiliyor. Mesela Denizlili Nihat Zeybekci çıkıp "İzmir'i kim istemez, bölgenin en güzel kızı" diyebiliyor.

Bunu duyduğum an aklıma limon fıkrası geldi. Hani Anadolu'nun ücra bir köşesinden "En güzel kıza yeni göçmüş vatandaşın seyyar satıcılığa başlamasını anlatan öykü..." "Cebindeki son parasıyla bir sandık limon alıp satmaya çalışır. Gariban -çaya çorbaya- diye bağırmakta. Günlerden de ramazan. Potansiyel alıcılar uzaktan bakıp geçiyor. Siftah yok. Adamcağız niyetli. Birkaçını satsam da bari pide alsam diye düşünüyor.

İftar ezanı okundu okunacak. Birisi yaklaşıyor. Limonu eline alıp tekrar bırakıyor. Bu arada 'erkek, dişi değil diyor.' Bizimki hışımla fırlayıp şahsın gırtlağına yapışıyor 'ulan sıkcan mı, yoksa yatcan mı?' diye bağırıyor."

Tartışma

Kusura bakmasın ama Zeybekci'nin İzmir'i -bölgenin en güzel kızı- diye nitelendirmesi bu fıkrayı hatırlattı. Sadece bana değil, ekran tartışmacılarına da. Bunlarda İstanbul yine bir numara. Ancak, İzmir ikinci sıraya oturtuldu. En büyük tepkiyi de CHP'li eski bakan Prof. Dr. Önay Alpago gösterdi. "Böylesi bir benzetme Ak Parti'yi İzmir'de kurtarmaz" diyerek son noktayı koydu.

Alpago'nun aklına gelmeyen, heybedeki turpun büyüğünü biz hatırlatalım; "Gâvur İzmir." Bu şehirdeki ilk seçim yenilgisi sonrası Erdoğan fena sinirlenmiş ve kızgınlığını bu iki kelimeyle dışa vurmuştu. Bana kalırsa ne kadar dışardan göç alırsa alsın İzmir'in yerlileri bu lafı unutmayacak. Bir kıyaslama ile konuyu bağlayayım, Ak Parti Diyarbakır'da seçimi alırsa, İzmir'de de mutlaka kazanır!

Bu tartışmalar arasında bir iki cümleyi de kayda geçtim. Örneğin Mehmet Barlas'ın "İzmir'de keşke bir dönem Ak Parti kazansa da, alt yapı sorunları halledilse." demesi. Bunu vaade dayalı propaganda olarak kabul mümkün. Bir yerde de çaresizlik ve yandaşlığın belgesi. Şaşırmamak mümkün değil. Hâlâ birtakım şeylere ihtiyacı mı var?

Ötekiler

İdris Kardaş ve Mustafa Şen aynı tuluat ekibinden. Ortak özellikleri taktikleri: "En iyi müdafaa hücumdur." Bu işi yaparken, sinirlendikleri de fark ediliyor. Onlara önerim, arada bir Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a uğramaları. Sorunlarına başkasının çare bulacağına inanmıyorum. Tarhan hoca, problemlerini çözecek tek isimdir.

Bu bölümü tamamlarken Oral Çalışlar'ı atlamayalım; "Şehirler partizanlaştı. İzmir'in de değişeceğini sanmıyorum."

Gönül alma

Cumhurbaşkanı ile Güney Amerika turundan dönen Okan Müderrisoğlu da NTV'deki Siyasi İşler'e bağlandı. Konuşmasının bir bölümünü beğendim. Ahmed Arpat'a selam-sevgi taşıdı. Belli ki, bir süre önce bu çocuğa haksız yere yüklendiğinin farkında. Gönül almak için çaba gösterdi. Bu da iyi bir şey...

***

Fransa konusu

İnsan, anarşiye sevinir mi? Paris'te başlayıp hızla yayılan olaylara mutlu olanlardanım. Türkiye düşmanlığını meslek edinen Macron'a iyi oluyor. Anlasın bakalım teröristleri savunmanın ne demek olduğunu. Zamları geri aldırma, gösterilerin ilkokullara kadar bulaşmasını önledi.

Bu gidişle Bastil tekrar basılır, demeye başlamıştık. Macron derdine düştüğüne göre Suriye'deki PKK uzantılarını desteklemekten vaz geçecektir. Tabii umudumuz bu.

***

Seri futbol

Türkiye Kupası maçlarında 5. tur başladı. a Spor yeniden bir dönemin Şehzadebaşı gösterimine dönüştü. Öğlen başlayıp, akşama kadar ayak topu yayımlıyor. Yani "seri futbol." Sizi bilmem ama ben mutluyum.

***

ÖZEL NOT.

Dün sabah Fox TV'de "Enflasyonu atamayla düşürdüler" şeklindeki başlığım okununca mutlu oldum. İsmail Küçükkaya'ya teşekkür ediyorum.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Yeryüzünde insanın kavuşabileceği en büyük bahtiyarlık kendi kendinden memnun olmaktır. Thomas Mann

 

 

Yazarın Diğer Yazıları