Gıda fiyatları, dünya çapında alarm veriyor

Gıda fiyatları, dünya çapında alarm veriyor
Gıda fiyatları, dünya çapında alarm veriyor

BM ve OECD; artan talebe rağmen, gıda üretiminde son 10 yıldır tespit edilen yavaşlamanın endişe verici olduğunu açıkladı: Çiftl

BM ve OECD; artan talebe rağmen, gıda üretiminde son 10 yıldır tespit edilen yavaşlamanın endişe verici olduğunu açıkladı: Çiftlik üretiminin artırılması için daha fazla yatırım şart

 

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)  tarafından hazırlanan ortak raporda, dünyadaki gıda fıyatlarının gelecek yıllarda önemli oranda artacağı uyarısında bulundu. “Zirai Görünüm 2013-2022” başlıklı raporda, gıda talebinin küresel düzeyde yükselmesiyle fiyatların 10 yıl içinde yüzde 10 ila 40 artacağı öngörüsüne yer verildi. Gelişmekte olan ülkelerde, aylık gelirin yükselmesiyle gıda tüketiminin yüzde 30 arttığına işaret edilen raporda, açığı kapatmak için gelecek dönemde dünya çapındaki tüm hükümetlerin çiftlik üretiminin arttırılması için daha fazla yatırım yapmak durumunda kalacağı, bu çerçevede eski yöntemlerin en kısa zamanda kenara bırakılarak yeniliklere yönelinmesi gerektiği de vurgulandı.

 


Oxfam’ın uyarısı

 


Artan talebe rağmen, gıda üretiminde son 10 yıldır tespit edilen yavaşlamanın endişe verici olduğuna işaret edilen raporda, çiftçilerin teşvik edilmesi, teknolojik olanaklara kavuşturulması ve ürünlerin pazara sorunsuz ulaşmasının sağlanması gerektiğine özellikle dikkat çekildi.
Konu ile ilgili bir uyarı da uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’dan geldi. Oxfam, eğer dünya liderleri küresel gıda sisteminde reforma gitmezse, temel gıda maddelerinin fiyatının 20 yıl içerisinde iki kat artacağı uyarısında bulundu . Oxfam, Hindistan’da insanların bir litre süte yaklaşık 25 TL ve bir kilo pirince yaklaşık 15 TL ödemek zorunda kaldığına dikkat çekti.

 


İklim değişikliğinden

 


Oxfam’ın “Daha İyi bir Geleceğe Doğru” başlığıyla yayımladığı rapordaki öngörüsüne göre, 2030’da önemli tarım ürünlerinin ortalama maliyeti yüzde 120 ila yüzde 180 artacak. Artışın yarısının iklim değişikliğinden kaynaklanacağını belirten Oxfam, dünya liderlerini gıda pazarlarını düzenlemeye ve küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye kaynak aktarmaya davet etti. Kâr amacı gütmeyen uluslararası kuruluş raporunda, vatandaşlarını beslemekte sıkıntı çeken dört “gıda güvenliği olmayan” bölgenin bulunduğu belirtilerek, ithal gıdaya bağımlı Guatemala’da 865 bin kişinin küçük çiftliklere yatırım yapılmadığından açlık riskiyle karşı karşıya bulunduğunun altı çizildi.
Hindistan’da insanların bir litre süte yaklaşık 25 TL ve bir kilo pirince yaklaşık 15 TL ödemek zorunda kaldığını kaydeden Oxfam, buğday üretiminin kuraklıktan geçen yıllarda yüzde 33 düştüğü Azerbaycan’ın, Rusya ve Kazakistan’dan tahıl ithal ettiğini ve gıda fiyatlarının Aralık 2010’da bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 20 yükseldiğini belirtti.

 

Buğdaya ton başına 720 lira

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 dönemi hububat müdahale alım fiyatının, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 lira olarak belirlendiğini bildirdi. Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Güvercinlik Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısında, 2013 dönemi TMO müdahale alım fiyatları ile hububat politikalarını açıkladı. Eker, 2013 yılında hububat alımlarında tam randevulu sisteme geçeceklerini belirterek, bütün alımların randevuyla olacağını duyurdu. TMO’nun alım fiyatları belirlenirken, devir stoku üretim miktarı, maliyet iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve diğer ürün alımlarında uygulanan fiyatların dikkate alındığını belirten Eker, geçtiğimiz yıl ton başına 665 lira olarak açıkladıkları müdahale alım fiyatının, 2013 yılında Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 lira olarak belirlendiğini kaydetti. Eker, TMO’nun 1 Kasım 2013’ten itibaren ürün satışlarına başlayacağını hatırlatarak, bu sene piyasa gerekliliklerini dikkate alarak satış fiyatını da açıklamayı uygun gördüklerini söyledi. Eker, tüccara, sanayiciye, bir anlamda “Gidin siz de üreticiden bizim gibi ürünlerini alın. Yoksa biz aynı fiyattan size satmayacağız” dediklerini ifade etti.