Kabil'e giden tahliye uçağı kaçırıldı iddiası

Kabil'e giden tahliye uçağı kaçırıldı iddiası
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Kabil’e giden Ukrayna tahliye uçağı kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığı duyuruldu. İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü ise iddiaları yalanladı ve yakıt ikmalinin ardından uçağın Ukrayna’ya gittiğini belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Yenin, Ukraynalıları tahliye etmek için Afganistan’a gelen bir Ukrayna uçağının, İran’a uçan kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldığını duyurdu. İran Sivil Havacılık Kurumu sözcüsü yaptığı açıklamada Ukrayna uçağının kaçırıldığı ve İran’a uçtuğu yönündeki haberleri yalanladı.

Rus haber ajansı TASS, Yevgeny Yenin’in “Geçen pazar, uçağımız başkaları tarafından kaçırıldı. Salı günü, uçak resmen bizden çalındı. Ukraynalıların uçmasını sağlamak yerine, kimliği belirsiz bir yolcu grubuyla İran’a uçtu. Sonraki üç tahliye girişimimiz de başarılı olamadı çünkü insanlarımız havaalanına giremedi” dedi.

Fakat İran Sivil Havacılık Kurumu sözcüsü, Ukrayna uçağının kaçırıldığı iddialarını yalanlayarak, “Bu uçak dün Meşhed Havaalanına (Kuzeydoğu İran) yakıt ikmali için geldi ve yakıt ikmalinin ardından Ukrayna’ya hareket etti ve 21:50’de Kiev havaalanına indi” ifadelerini kullandı.

Ukrayna, 16 Ağustos’ta Afganistan’dan 8’i Ukraynalı 80 kişiyi uçakla ülkeye getirdiklerini duyurmuştu. Ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Afganistan’dan 31’i Ukraynalı 83 kişiyi tahliye ettiklerini açıkladı.

Afganistan’da Taliban''ın yönetimi ele geçirmesinin ardından Ukrayna, vatandaşlarının tahliyesi için Afganistan’a askeri uçak yollamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, 150 Ukraynalının ülkeden tahliye edilmek istendiğini belirtmiş, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 16 Ağustos’ta Afganistan’dan Ukrayna’ya, 8’i Ukraynalı, 80 kişiyi uçakla tahliye ettiklerini açıklamıştı.

İlgili Haberler