Kadınlar Cuma namazı kılabilir mi? Öğle namazı ne zaman kılmalı?

Kadınlar Cuma namazı kılabilir mi? Öğle namazı ne zaman kılmalı?
Mübarek Cuma gününde belirli koşulların sağlanması ile camilerde kılınan Cuma namazı, pek çok vatandaş kadar kadınlar içinde önemlidir. Peki, kadınlar Cuma günü öğle namazını ne zaman kılmalı?

Müslüman alemi mübarek Cuma gününde özel ibadetlerini camilere giderek Cuma namazlarını kılarak gerçekleştirirler. Cuma namazı için camiye gidenler Allah rızası için ibadetlerini yerine getirirler. Peki Cuma namazı için camilere sadece erkekler mi gider?

Kadınlar Cuma Namazı Kılabilir Mi?

Kadınlar ve kendilerine cuma namazı farz olmayan hasta ve benzeri kimseler vakit girdikten sonra, imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evlerinde öğle namazını kılarlarsa bu namaz geçerli olur.

Kendilerine cuma namazı farz olmayan bu gruptakilerin şehirde veya şehir hükmünde olan bir yerde öğle namazında cemaat yapmaları mekruhtur; kendi başlarına kılmalıdırlar.

Kendisine cuma namazı farz olan bir kimse ise özürsüz olarak cumaya gitmez ve imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evinde o günkü öğle namazını kılarsa Hanefîlere göre bu namaz geçerlidir, fakat cumaya gitmediği için günahkâr olur. Diğer üç mezhebe ve Hanefîlerden İmam Züfer’e göre ise kıldığı öğle namazı geçersizdir. Bu kimse öğle namazını, cuma namazı kılındıktan sonra tekrar kılmalıdır (Merğînânî, el-Hidâye, II, 115-117; Halebî, es-Sağîr, s. 321).

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim (misafir olmayan) erkeklere farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak kılmaları hâlinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.