Kanada, Türkiye’ye uyguladığı ambargoyu kaldırıyor!

Kanada, Türkiye’ye uyguladığı ambargoyu kaldırıyor!
Kanada tarafından tamamen durdurulan Türkiye'ye askeri teknoloji ihracatının, Türk yapımı insansız hava araçlarının Rus işgaline karşı Ukrayna’da gösterdiği başarının ardından yeniden başlayabileceği öne sürüldü.

Kanada yapımı görüntüleme ve hedefleme sistemleriyle donatılan Türk insansız hava araçlarının (İHA / SİHA) Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalarda kullanıldığı iddialarıyla ilgili soruşturmalar nedeniyle 2020’nin Ekim ayında askıya alınan Kanada''dan Türkiye''ye askeri teknoloji ihracatı Nisan 2021’de tamamen durdurulmuştu.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ''da kullanıldığına dair güvenilir kanıtlar bulunmasının ardından, bugün 2020 sonbaharında askıya alınan izinlerin iptal edildiğini açıklıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Bu bağlamda Kanada, Türkiye‘ye yönelik 29 askeri ihracat lisansını iptal etmişti. İhracat yasağı insansız hava aracı üretiminde de kullanılan uçuş simülatörleri, uydu ekipmanları ve ateşli silah bileşenleri için yazılım ve teknik veriler de dahil olmak üzere çeşitli askeri ürün ve teknolojileri kapsamıştı.

UKRAYNA-RUSYA KRİZİ

İnsansız hava araçlarının, Rusya ile Ukrayna arasındaki mevcut kriz de dahil olmak üzere, dünya pek çok yerindeki çatışmalar için önemi her geçen gün artıyor.

Türkiye, 2019''dan bu yana Ukrayna''ya onlarca Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı sattı.

Rusya, Ukrayna içlerinde ilerlemesini sürdürürken işgale karşı koymak isteyen Kiev yönetimi, devreye Türkiye''den satın aldığı İHA ve SİHA''ları soktu. Ukrayna ordusu, Türk SİHA''larıyla bölgede ilerleyen Rus tanklarını ve askerlerini vurdu. Savunma saldırısının görüntüleri ise kısa sürede sosyal medyaya düştü.

AMBARGO KALKIYOR MU?

İHA ve SİHA’ların Rus işgaline karşı başarılı olmasının ardından Kanada’nın uyguladığı ambargonun da kaldırılması gündeme geldi.

Kanada merkezli şirketler ve Avrupa’dan birkaç şirketin durdurulan askeri teknoloji ihracatının yeniden başlatılabileceğini Türk firmalara ilettiği öne sürüldü.

Söz konusu gelişmeyi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile değerlendiren emekli deniz subayı Ahmet Bedir Koyun, “Ülkemiz adına güzel gelişmeler de oluyor” dedi.

İlgili Haberler