Kanal İstanbul'da Katar iddiaları yalanlanmadı

Kanal İstanbul'da Katar iddiaları yalanlanmadı
Kanal İstanbul projesinde Katar Emiri Şeyhi ve annesinin proje güzergâhındaki arazi hareketliliği Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yalanlanmadı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Erkan Aydın, 2011 yılında tanıtılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapma konusunda ısrar ettiği Kanal İstanbul projesinde Katar Emiri Şeyhi ve ailesi tarafından proje alanından arazi alındığına ilişkin iddialarını Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sordu.

Erkan Aydın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

-Bulgaristan basınında yer alan “Off News” Haber ajansı kaynaklı, Kanal İstanbul’un ana yatırımcısının Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Es –Sani olduğu iddiası doğru mudur?

-Katar Emiri projeyi “Yap-işlet-Devret” kapsamında mı inşaa edecek?

-Siyasi iktidar tarafından Katar Emiri Sani’ye resmi bir taahhütte bulunulmuş mudur?

-Proje için Katar Devleti’nden kaynak alındı mı? Alındıysa dolar bazında ne kadar alındı?

-Katar Emiri ve ailesi Kanal İstanbul civarında kaç dönüm arazi aldı?

-Aynı aile Trakya’da kaç dönüm arazi satın aldı? Bu arazileri nasıl kullanacak?

BAKANLIK, KATAR İDDİALARINI YALANLAMADI

Bakanlık bürokratları tarafından CHP'li vekile verilen cevapta, Katar Emiri'ne ve Emirin ailesine ilişkin iddilara hiç yer verilmediği gibi, kesin olarak yalanlanmaması da dikkat çekti.

Bakanlık cevabında, "Sayın İlgili, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Kanal İstanbul Projesi [Kıyı Yapıları (Yat limanları, Konteyner Limanları, Lojistik Merkezleri), Denizden Alan Kazanımı, dip taraması, Beton Santrali]” projesine ilişkin olarak Bakanlığımıza ulaşan CİMER başvurunuzda belirtilen hususlar hazırlanacak olan Nihai ÇED raporunda değerlendirilecektir " demekle yetinildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından arazi hareketliliği iddialarının doğrulanması ve Kanal İstanbul Proje alanındaki arazi hareketliliğinin 30 milyon metrekareyi bulduğunu ve en büyük arazileri 3 Arap şirketi tarafından alındığını açıklamıştı.