Kansere karşı kalkan görevi görüyor. Günde 7 tane yemek yetiyor

Kansere karşı kalkan görevi görüyor. Günde 7 tane yemek yetiyor
Kansere karşı kalkan görevi gören muşmulayı günde 7 tane yemenin yeteceği bildirildi. Muşmulayla ilgili tüm detaylar haberimizde…

Gülgillerin alt familyasına ait bir bitki olan muşmula, özellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi''nde yetiştirilir. Olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyve, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bazı yörelerde ''döngel, beşbıyık'' ve ''töngel'' isimleriyle de bilinir. Muşmulanın seveni olduğu kadar sevmeyeni de oldukça fazla.

Ayrıca muşmula bağışıklığı arttıran, virüslere karşı savaşan ve solunum sistemini koruyan mükemmel bir kış meyvesidir.

Muşmulanın içerisinde yer alan bitkisel lifler, kandaki iyi ve kötü kolesterol seviyelerini düzenler. Ayrıca böbrekleri ve karaciğeri etkili bir şekilde temizler. İçerdiği yüksek antioksidan miktarından dolayı muşmula kanser, katarakt, diyabet gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

Ayrıca her gün 7 adet tüketilen muşmula meyvesi beyin hücrelerini hafıza kaybından ve diğer nörolojik hastalıklardan korur.

Muşmula şurubu öksürüğü tedavi eder. Muşmula çayı bir balgam söktürücü olarak kullanılır. Muşmula yapraklarından yapılan çay kanseri provoke eden bir toksin atılımını teşvik eder.

Muşmula çayı akciğer kanseri, ağız kanseri ve kolon kanserinin önlenmesi için kullanılabilir. Muşmula vücuttaki toksinleri atarak böbrekleri temizler.

 

 

MUŞMULANIN TÜM FAYDALARI

-Potasyum, kalsiyum, demir, lif, magnezyum ve folik asit bakımından zengindir. Aynı zamanda A ve C vitamini de içerir.

-Bağırsak hareketlerini arttırır. Bu özelliğiyle hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir.

-Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

-Vücutta oluşan iltihaplanmaları daha hızlı iyileştirir.

-Çay olarak tüketildiğinde kuru öksürüğe iyi gelir.

-Antioksidan özelliği sayesinde ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

-Sindirim sisteminin çalışmasına destek olur.

-Böbrek ve karaciğer sağlığında olumlu etkileri vardır.

-Yaprakları kaynatıldığında romatizma ağrılarının tedavisinde etkilidir.

MUŞMULA NASIL YENİR?

Olgunlaşmış muşmula kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat edilerek sade bir şekilde tüketilebilir. Muşmulanın en faydalı hali meyvesini taze taze tüketmektir.

Eğer muşmulayı sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartarak blenderdan çektirip püre haline getirebilirsiniz.

Muşmulayı kabuk ve çekirdeklerinden arındırdıktan sonra sirke, reçel, marmelat, pekmez ve hoşaf yapımında kullanabilirsiniz.

Eğer muşmulalar yeterince olgunlaşmadıysa, çekirdeklerini çıkartıp çay yapımında kullanabilirsiniz.

Muşmulayı güneşte kurutarak kış için de saklayabilirsiniz.

Muşmulayı püre haline getirdikten sonra tatlı yapımında kullanabilir, sevdiğiniz tatlılara aroma katabilirsiniz.

MUŞMULA ÇAYI NASIL YAPILIR?

Muşmulaları güzelce yıkayın ve çekirdeklerini çıkartın ve doğrayın. 1 litre suyun içerisine bir avuç dilimlenmiş muşmula ekleyin ve kaynatın.

Kaynayan çayı süzdükten sonra demlenmesi için 5 dakika bekleyin. Ardından içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek afiyetle içebilirsiniz.

Muşmula çayı yapmak için kullanılan diğer yöntem ise kurutulmuş muşmula yapraklarını kullanmaktır. Bu yaprakları güvenilir aktarlardan bulabilirsiniz.

MUŞMULANIN ÇEKİRDEĞİ YENİR Mİ?

Muşmula, tariflerde kullanılacağında genellikle çekirdekleri temizlenir.

Muşmula çekirdeği sindirim sistemi için çok faydalı olsa da, çiğ bir şekilde tüketilmemelidir. Bunun yerine çekirdekleri kaynatıp içebilirsiniz.

MUŞMULANIN ZARARLARI NELERDİR?

Muşmula ölçülü bir şekilde tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Ancak aşırı tüketilmesi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu neden ölçüyü hiçbir zaman kaçırmamak gerekir.

Ayrıca muşmula, yüksek tansiyon hastaları için sakıncalı bir besindir. Tansiyon hastası olan kişiler doktora danışmadan muşmula tüketmemelidir.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler ve emziren anneler muşmula tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.

İlgili Haberler