Kartlar standart uygulanıyor mu?

Son haftalarda liglerimizde gösterilen ve gösterilmeyen kartlar çok konuşulan ve eleştiriye uğrayan konulardan biri olarak gündeme geliyor. Yanlış çıkan kartlar daha da önemli. Yanlış verilen ikinci sarı kart dolayısıyla kırmızı karta dönüşme, bir takımı eksik oynamak zorunda bırakıyor. Hakemlere eğitim veren hoca Uilenberg'in bu konuda sözleri şöyle: İkinci sarı kartın verilişi aydan bile seyredilip doğruluğu kanıtlanmalı. Bu sözüne uymayan kartlar görülmekte. IFAB da sarı kartlarda VAR'ın devreye girmeyeceğini söylüyor. Yanlış sarı kartın kırmızı karta dönüşmesi bakımından IFAB'ın bir kural değişikliği yapması gerekmektedir. Çünkü oyuncu atıldığı zaman maçın kaderiyle oynanmış oluyor. İstatistiklere göre en fazla sarı ve kırmızı kart ülkemizde oynanan karşılaşmalarda gözüküyor. Kartların büyük bir bölümü dikkatsiz, kontrolsüz oyundan ve hakemlere itirazlardan dolayı çıkıyor. Bu da maçların çok faullü oynandığını gösteriyor. Hakemler gerektiğinde şahsi cezalar vermekten çekinmemeli. 1. dakikada kartlık olay varsa gösterilmeli. Kart göstermenin zamanı yoktur. Bu aynı zamanda maçın sertleşmesini önler. Rövanş faullerini ortadan kaldırır. Kurallarda artık sarı ve kırmızı kartlar daha net açıklanıyor. Bu nedenle standart kartlar gösterilmelidir.

Göztepe-Fatih Karagümrük

Barış Saka

Göztepe'nin sayılmayan golü yardımcının ofsayt bayrağı ile, Fatih Karagümrük'ün sayılmayan golü VAR'dan izlenerek iptal edildi.

Trabzonspor-Galatasaray

Halil Umut Meler

Galatasaray'ın ikinci golünde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. Bazı sarı kartlar verilmedi. 51. dakikada Trabzonsporlu futbolcunun kolu açık, takım arkadaşının vurduğu topta MHK ‘Bunlara penaltı verin’ dese de 'beklenmeyen top' sınıfına girer ve bana göre penaltı verilmemeli. Zaten devam ettirdi.  

Y. Malatyaspor-BB Erzurumspor

Mustafa Öğretmenoğlu

Erzurumsporlu Emrah'ın Hadebe tarafından ceza alanı önünde düşürülüşüne sarı kart verildi. Pozisyon bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olmalıydı. Malatyalı Fofana'nın tendonuna basılması sarı değil kırmızılıktı. VAR devreye girmeliydi.

Gaziantep FK-A. Alanyaspor

Yaşar Kemal Uğurlu

İlk yarıda Efecan'ın, Maxim tarafından boynundan çekip düşürülmesi penaltılıktı, oyun devam etti. Birçok oyuncunun birbirine girdiği pozisyonda hakem arada kaldı. Geri çekilip dışarıdan seyretmeliydi.

Y. Denizli-Ankaragücü

Özgür Yankaya

Deplasman takımının kazandığı 6 puanlık müsabakayı iyi yönetti.

M. Başakşehir-Kasımpaşa

Fırat Aydınus

Bazı kartlar verilmedi. Aytaç'a verilen iki sarıdan kırmızı kart doğru.

İH Konyaspor-Ç. Rizespor

Burak Şeker

Rizesporlu Yasin Pehlivan'ın ilk gördüğü sarı kart, kırmızılıktı. Yine aynı Yasin’in rakibe kontrolsüz kramponuna VAR'la kırmızı verildi.

Gençlerbirliği-HK Kayserispor

Cüneyt Çakır

Kayseri'nin kritik golü yardımcı bayrağı ve VAR'la teyit edildi, iptal. Gençlerbirliği'nin iptal edilen 1. golünde top-el buluşmasından yine VAR'la karar verildi. Gençlerbirliği'nin 2. iptal edilen golü VAR'la faul nedeniyle, 3. golü yine VAR'la rakibi itmekten sayılmadı. Cüneyt Çakır VAR'a koşmaktan yoruldu!

Beşiktaş-DG Sivasspor

Arda Kardeşler

Beşiktaş'ın ilk golü öncesi topun taca çıkıp çıkmadığına 4 dakika boyunca VAR'dan bakıldı. Yardımcı hakemin kararı istikametinde gol geçerli oldu. Devrede soyunma odasına giderken Sivassporlu Hakan Arslan hakeme cep telefonuyla pozisyonu gösterdiği için sarı kart gördü. İtirazın şiddetini artırınca ikinci sarıdan kırmızı kartla oyun dışı kaldı. Takım kaptanına böyle oyun dışı kalmak yakışmadı.

FT Antalya-A. Hatayspor

Ramazan Keleş

Tek taraflı bir müsabaka oynandı. Hakem için kolaydı. Verdiği kartlar doğruydu, yönetimi geçer not alır.

 

Yazarın Diğer Yazıları