Yıldız futbolcuların korunması

Merkez Hakem Kurulu''nda görevde iken hakemlere "Yıldız futbolcuyu koruyunuz" diye bir talimat verdim. Bu o zaman basında da yer almıştı. Önce bazı hakemler, "Onları pamuklara mı saracağız hocam!" dediler. Yıldız futbolcuları korumanın bir hakem görevi olduğunu izahatla onlara anlattım. Her takımın kendine göre yıldızları vardır. Kimi oyun kurucusu, kimi golcüsü... Rakip teknik adamların onları durdurmak için bazen futbolun müsaade etmediği sertlikler ve faullere başvurdukları gözlemleniyor. Halbuki seyirci de onları izlemek için o tribünleri dolduruyor. Bunları önleyecek kişi hakemlerden başkası değildir. Bu yıldızları oynatmak için hakemler kartlarını art arda gösterecek, onların oynamasını sağlayacak.

Bu hafta oynanan Galatasaray-Rizespor maçında Karadeniz ekibinden Gedson Fernandes, her pozisyonda faullere maruz kalarak yerden kalkamadı. Sakatlandı, tedavisini bile oyun alanında yaptırmadı. Bu bir incelikti. Fatih Karagümrük-Başakşehir maçında Emre Mor, devamlı faule maruz kaldı. Bir pozisyon faul yapmaya yetişemediler, o da Fatih Karagümrük''ün ikinci golünde asistini yapabildi. Beşiktaş''tan Ghezzal da Sivas''ta yerden kalkamadı. Kimsenin faul yapmak için yetişemediği pozisyonda topa kafa ile vurarak golünü atabildi. Bu benim hakemlere "Yıldız futbolcuyu koruyunuz" sloganıyla verdiğim talimatım, aradan üç sene geçtikten sonra FIFA tarafından kullanılmaya başlandı. FIFA biraz geç kalmıştı, çünkü dünya yıldızı Hollandalı Van Basten tendonuna yediği tekme ile futbola erken yaşta veda ettikten sonra devreye sokuldu. Aklın yolu birdir. Geç de olsa hâlâ yıldız futbolcuyu koruma ilkesi geçerlidir.

 

Trabzonspor-Kayserispor

Erkan Özdamar

Kayserispor golü, yardımcının bayrağı ile ofsayt diye iptal oldu. Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. Son dakikada VAR ile verilen penaltı da doğru karardı. Yalnız VAR''ın pozisyondan iki dakika sonra oyunu durdurması hata idi.

 

Adana Demirspor-Antalyaspor

Alper Ulusoy

Antalya golü VAR''dan ofsayt ile iptal edildi. Adana Demirsporlu Tayyip Talha''nın Antalyasporlu Mehmedi''ye şarjı penaltılıktı. VAR devreye girmedi. Omuz omuza bile olsa hız olarak yapıldığı için her zaman cezalandırılmalıdır. Kaldı ki buradaki hareket rakibin sırtına yapıldı.

 

Başakşehir-Fatih Karagümrük

Yasin Kol

Fatih Karagümrük''ün ilk golü VAR''dan ofsaytsız çıktı. Başakşehir''in iki pozisyondaki penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Sivasspor-Beşiktaş

Sarper Barış Saka

Beşiktaş ve Sivas''ın lehine el-kol-top buluşmalarında VAR ile verilen penaltılarda VAR''ın müdahalesi doğru değildi. El-kol-top buluşması kuralına uygun kararlar değildi. Verilmeyen kartlar vardı. İtirazların kartsız geçilmesi otorite zaafıydı.

 

Giresunspor-Göztepe

Cüneyt Çakır

6 puanlık müsabakada penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim sergiledi.

 

Altay-Gaziantep FK

Yaşar Kemal Uğurlu

Gaziantep lehine elle oynamadan VAR ile verilen penaltı doğru. Verilmeyen kartlar vardı. Altay''dan Bamba''nın rakibin yüzüne hareketi kırmızılıktı.

 

Alanyaspor-Konyaspor

Volkan Bayarslan

Birinci Alanya golü öncesi oyuncuların kafa kafaya çarpışmasında oyunu durdurmalıydı. Çünkü FIFA''nın bu yönde bir emri de var. Konyalı Skubic''in hareketi sonrası Alanya lehine verilen penaltı doğruydu. Konya''nın golü VAR''dan izlenip verildi. Diğer Konya golü VAR''dan izlenip iptal edildi.

 

Hatayspor-Y. Malatyaspor

Çağdaş Altay

Süper Lig''de ilk müsabakasındaki genel yönetimi iyiydi. İkinci Malatya golü VAR''dan geçerli oldu.

 

Galatasaray-Ç. Rizespor

Ümit Öztürk

Galatasaray lehine verilen ilk penaltı öncesi Berkan''ın Gedson''a yaptığı sarı kartlık faul verilmedi. Devamında penaltı verildi. O pozisyonda kaleci Tarık''ın Gomis''e müdahalesine penaltı çıkması tartışılır. İkincideki Tarık-Kerem pozisyonuna penaltı verildi ise Yusuf''un Nelsson tarafından itilişi daha da penaltı idi. Rize''den Baiano''ya iki sarı karttın kırmızı gösterildi. İki sarının ikisi de sadece fauldü, kart olmamalıydı. Her faulden sonra futbolcularla konuşması doğru değildi. Hakem, düdüğü ve kartları ile konuşmalı.

 

Kasımpaşa-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

Verilmeyen kartlar vardı. Mabil, iki sarıdan kırmızı kart gördü. Maça damgasını vuran Fenerbahçe''nin ikinci golü öncesi Valencia''nın faulü vardı. VAR''a gitmeliydi. Serdar Aziz''in de rakibine eliyle vurmasına VAR''dan bakılmalıydı.

 

 

Haftanın hakemi:

Erkan Özdamar (Trabzonspor-Kayserispor)

Yazarın Diğer Yazıları