Kartlarda standart uygulanıyor mu?

Geçtiğimiz hafta verilen, verilmeyen ve yanlış verilen kartlar daha çok konuşulan konuydu. Bir maçın yönetim kalitesi, hakemin düzenli ve mümkün olduğunca temiz bir oyun sergilemesine bağlıdır. Hakem oyun sırasında gerektiğinde şahsi cezalar vermelidir. Bu zaten kuralın emridir. Ancak müsabakalarda gördüğümüz kadarıyla bu cezalar verilmiyor, yahut zamanında uygulanmıyor. Hakeme teknik ceza yetkisinin yanı sıra şahsi ceza verme yetkisi de verilmiştir. Fakat görüyoruz ki bir çok müsabakada bu standart kart uygulaması yakalanmıyor. Bu nedenle uygulamadaki değişik kararlar problem yaratıyor. Bir maçın daha başında ihtar kartını yerinde çıkaran hakem, sertliklere mani olmak için ilk adımını atmıştır. Kartlarda standart uygulamalar bu nedenle önemlidir. Maç sonunda hakem tüm şahsi cezalarda kural emirlerini eksiksiz uygulamışsa bu konuda başarı sağlamış olur. Çağdaş futbolun oynanmasında en büyük katkıyı sağlayan hakemler bu kart uygulamalarını yerinde yapanlardır. Bir hakem müsabakanın ilk 10 dakikasında oyunun karakterini okumalı, ona göre düdükler çalmalı ve kartlarını kullanmalıdır. Kurallarda yazılı olmasa da ikazın zamanlaması hakem için önem kazanıyor. Hakem, ikazı ve ihtarın zamanlamasını yerinde yapmalı. Bu haftaki müsabakalarda 8-9 sarı kartın çıktığı maçlar da vardı, 4-5 sarı kartın verilmediği müsabakalar da vardı. Bu uygulamalar hakeme göre değişmemeli. Kartlarda standart uygulamanın eğitimleri gözden geçirilmeli.

Ankaragücü-Trabzonspor

Mustafa Öğretmenoğlu

Ankaragücü ve Trabzonspor'un penaltı beklentilerinde devam kararları yerindeydi. Trabzonsporlu Pereira'nın sarı karttan kırmızısı doğruydu.

Gaziantep FK-Y. Malatya

Ali Palabıyık

Malatya'nın son dakikalardaki tartışılan beraberlik golünde rakibinin sırtına basma hareketi yoktu. Hakem golü doğru verdi. VAR'ın çağırması doğru değildi. Gol geçerliliğini korudu. Gaziantep FK Teknik Direktörü Sumudica'nın sarı kart görmesine rağmen itirazlarını sürdürmesi kırmızıya dönüşmesi doğruydu.

Başakşehir-Y. Denizlispor

Arda Kardeşler

Denizli lehine verilen penaltıda, Skrtel'in Mustafa Yumlu'nun kafasına gelen kolu VAR'ın uyarısıyla doğru olarak penaltıya dönüştü. Özellikle ayağa basmalarda kartlar es geçildi.

Ç. Rize-Galatasaray

Atilla Karaoğlan

Galatasaray lehine verilen penaltı hakemin de verebileceği bir pozisyondu, VAR'dan çağrılıp verildi. Boldrin'in birinci sarısı doğru, ikinci sarı yardımcı hakem Serkan Ok'un doğru uyarısıyla kırmızıya dönüştü. Bu müsabakada da verilmeyen sarı kartlar çoğunluktaydı.

Alanyaspor-Konyaspor

Bahattin Şimşek

Genelde iyi yönettiği müsabakada kartı 1. dakikada da tereddütsüz göstermeli.

BB Erzurumspor-Antalyaspor

Ali Şansalan

Erzurum'un son dakika golünde yardımcı hakemin ofsayt bayrağı doğruydu. VAR'a gidildi, gol verildi, yanlış karardı. Gol verildiyse Antalyasporlu Naldo'ya ikinci sarı kart verilmemeliydi. 

Kasımpaşa-Gençlerbirliği

Mete Kalkavan

Birinci Kasımpaşa golünde yardımcı hakemin ofsayt bayrağı, VAR'dan topu en son rakibin oynamasından geldiği için gol geçerli oldu. Penaltı kararı doğruydu iyi bir yönetim gösterdi.

Fenerbahçe-Beşiktaş

Tugay Kaan Numanoğlu

Beşiktaş'ın önemli atağında kart göstermek için avantajı oynatmalıydı. Larin'e verilen sarı kart için avantajı oynattı. Bir doğru bir yanlış karar verdi. Sosa'nın Mensah'ın ayağına basmasına faul vermemesi, Sergen Yalçın'ın itirazına dolayısıyla kart görmesine neden oldu. Mert Hakan ikinci sarı kartı görmediği için şanslıydı. Tisserand-Larin pozisyonunda Beşiktaş lehine penaltı verilmeliydi. De Souza'nın rakibe çift ayak faulu sarı değil kırmızılıktı. Kaleci Altay'ın ceza alanı dışında topu koluyla rakibin önünden alması bariz gol şansıydı kırmızı kartlıktı. VAR devreye girmeliydi. Hakem VAR'dan yardım görmedi.

Sivasspor-Göztepe

Serkan Tokat

Müsabakanın tek golünde yardımcı hakemin yeri yanlış olduğundan ofsaytı atladı. Pozisyonun devamında paslaşmalardan sonra gol geldi.

İtiraz edilmedi diye belki VAR da atladı. Pozisyon çözülemediği için gol iptal yerine geçerli oldu.

Kayserispor-Fatih Karagümrük

Alper Ulusoy

Puanların paylaşıldığı müsabakada yönetimi iyiydi.

 

Yazarın Diğer Yazıları