Türk ilaç sektörü 2 kat büyüdü

Türk ilaç sektörü 2 kat büyüdü
Türk ilaç sektörü 2 kat büyüdü

Kimya sanayisinin en önemli alt sektörlerinden biri olan Türk ilaç sektörü, 10 yıl öncesine göre yaklaşık iki kat büyüyerek 15 m

Kimya sanayisinin en önemli alt sektörlerinden biri olan Türk ilaç sektörü, 10 yıl öncesine göre yaklaşık iki kat büyüyerek 15 milyar liralık pazar büyüklüğüne ulaştı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) açıklamasında, Türk sağlık sisteminde yaşanan dönüşüm ile birlikte hizmet kalitesi yükselip pazar büyürken, yerli ilaç üreticisinin yaşadığı sorunların da arttığı bildirildi.

Maliyetlerin giderek artması, buna rağmen ilaç fiyatlarının eski rakamların da altına düşmesi nedeniyle iç pazarda zora giren üreticinin, çareyi ihracatta bulduğu kaydedildi.
Birliğin açıklamasına göre, ilaç ihracatı son beş yılda yüzde 58,6 oranında artış gösterdi. Geride bırakılan yılda, ilaç sektörü en fazla ihracatı Almanya, Irak ve İsviçre’ye yaptı.  İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Slovenya, Belçika, Azerbaycan, Nahçıvan, ABD ve Cezayir de en çok ilaç ihracatı yapılan ilk 10 ülke arasında yer aldı.