Kemal Kılıçdaroğlu’ndan ABD’ye Kasım Süleymani tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan ABD’ye Kasım Süleymani tepkisi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaorğlu, ABD’ye Kasım Süleymani’nin öldürülmesi nedeniyle tepki göstererek, “Bir ülkenin komutanını siz öldürüyorsunuz. Diplomasi değerli bir şeydir. Sorunların çözülmesi lazım” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesine tepki gösterdi. ABD’nin bölgede yaptıklarının yanlık olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Bir ülkenin komutanını siz öldürüyorsunuz. Diplomasi değerli bir şeydir. Sorunların çözülmesi lazım” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu’nun Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapılan “Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz” programında yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:

"Muhtarların sesini, sorunlarını sizin seçtiğiniz bir muhtar topluma anlatmalı. Bir muhtarlık örgütü olmalı. Muhtarlık ne kadar güçlü olursa demokrasi o kadar güçlü olur.

Sosyal adaletten cinsiyet eşitliğinden söz ediyoruz. Ne demek sosyal adalet? Fakirin yanında olan devlet demektir. Türkçesi budur. Komşusu açken karnı tok yatmayan demektir. Bir toplumda huzur sağlamanın yolu sosyal devletten geçer.

Devlet vergiyi alır yatırım için, sosyal devlet için... Bunların belirli programı vardır. Bütün dünya böyle yapar. Biz artık bunu kaybettik. 'Yatırımları nerelere yapalım?', 'hangi bölgeye yapalım' bunu devlette bürokratlar yapar. Yani işi ehline teslim etmektir. İnancımız da bunu zorunlu kılıyor. Ama devlettte liyakat kalmadı.

8 milyonun üstünde 673 lira alan kişi var. Bu parayla nasıl geçinilir? 2 bin liranın altında maaş alan 6 milyon 513 kişi var.

İnsanlar elektrik, doğalgaz paralarını ödeyemiyor. işsiz sayımız 8 milyonu aştı. En muzdarip olan kişide Ekrem İmamoğlu. Bir yere gittiğinde cepleri dolar kağıtlarla 'evladıma iş ver' diye.

Konya’da kocası askerde olan bir kadının çocuğu evin camı kırık diye soğuktan dondu. Ben bunu unutmadım. 21. YY. Türkiye'sinden bahsediyorum. Açlıktan ölen Kübra bebeği de unutmadım.

Üretmeyen bir ülke büyüyemez. Dışarında saman getiriyoruz ya. Mercimeği yok ettik. Dışarıdan getiriyoruz. Ne için?

'Her üniversite mezunu çalışmak zorunda değil' diyor. Hayır her üniversite mezunu dahil herkesin çalışma hakkı vardır. Birilerine iş bulacaksın, birileri sürünecek. Olmaz.

Kanal İstanbul yapacakmış. Hangi parayla?

İnsana hizmet ediyorsan en değerli insan sensin.

İstanbul Üniversite'sindeki çocukların kahvaltı paralarını kestiler. Tasarruf yapacaksan Saray'ında yap bunu kardeşim. Tasarruf sırası çocukların boğazına mı geldi.

Bir sürü borç aldık hala faizle ödüyoruz. Nereye gitti bu para? Sizler bunu soracaksınız. Adalet adalet diyoruz. Vicdan terazisine vurmazsanız laf olarak kalır.

Binlerce Suriyeli gerçeği var. Kendinize bir sorun 'Bu dış politikayla Türkiye ne kazandı?'

Kasım Süleymani öldürüldü. Yeni bir kanlı Orta Doğu politikasına girilebilir. Bataklıktan şimdi çok tehlikeli sinyaller geliyor. Bütün dünya diken üstünde. Bu konuda son derece dikkatli bir politikaya ihtiyacımız var. Amerikanın da yaptığı yanlıştır. Bir ülkenin komutanını siz öldürüyorsunuz. Diplomasi değerli bir şeydir. Sorunların çözülmesi lazım."

"BU EŞİTSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUZ"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise programda yaptığı konuşmasında kadın muhtarların sayısına dikkat çekti. İmamoğlu, kadın muhtar sayısının ülkemizde az olduğunu belirterek, “Bugün ülkemizde sadece 50 muhtardan birisi kadın. Bu çok düşük bir oran. Tabi bu eşitsizliği kabul etmiyoruz derken sadece muhtarlıkta bu sorunu yaşasak bir nebze mutlu olabiliriz ama öyle değil. Her noktada bu sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

“KADINA HAK ETTİĞİ İDARE VERİLMELİ”

Kadına hak ettiği idari yetkinin verilmediği takdirde dünyanın hiçbir ülkesiyle rekabete girilemeyeceğini belirterek, “Bütünüyle bu alanlarda kadına hak ettiği idari yetkiyi vermediğimiz takdirde bizim dünyanın hiçbir ülkesiyle rekabet edebilme şansımız yoktur. Başka bir parametreye ihtiyaç duymaya gerek yok açıkçası. Bu tabloyu değiştirmeliyiz. Değiştirmemizin sonucu ile aslında şehirlerin de değişmesine fırsat tanımış olacağız. Mahalle yönetiminde kadınların olmaması demek aslında gömleğin düğmesini yanlış bağlamak demek” dedi.