"Kepçeyle al kaşıkla ver!"

Karşılıksız çıkan çeklerin yüzde 50 arttığı resmen açıklandı. Bu sayının 426 bini geçtiği belirtildi. Peki neden? Ne kadar budamaya çalışılırsa çalışılsın kamuflajlarla bu işleri kapatamıyorsunuz. Gerçek enflasyon rakamlarının yüzde 50'yi bulduğu meydanda. Bakmayın siz baz alınan ölçüm metalarına. Aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum ama mutfaktaki durum İtalya'daki yanardağlar gibi.

Yeni asgari ücretin kısa sürede 2 bin 20 lira olarak belirlenmesindeki etkenleri de görmezden gelmeyelim. Kemal Kılıçdaroğlu'nun "CHP'li belediyelerde asgari ücret 1 Ocak 2019'dan itibaren 2 bin 200 lira" şeklindeki resti hükûmeti hızla karar almaya mecbur bıraktı. Bunun yanı sıra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 20 Kasım'da yaptığı grup konuşmasındaki "Asgari ücrete de, kendi maaşına yaptığın kadar yüzde 26 zam yapacaksın. Asgari ücret 2 bin 20 lira olacak" şeklindeki sözleri de önemli etkenlerden oldu. Diğer unsuru da herkes biliyor; "31 Mart seçimleri."

Hesap işi

TÜRK-İŞ Genel Başkanı'nın söylediğini de hatırlayalım; "Asgari ücret mutlaka 2 bin lirayı geçmeli. Hemen mutabakat zaptını imzalarız". Unutulmaması gereken Erdoğan'ın maaşı ile asgari ücretlinin aldıkları arasındaki derin uçurum.

Sanırım en önemli konu "paranın gerçek değeri". Satın alma gücü ile bağlantılı olması. Yani sırada etiketlerin tırmanmasını önlemek var.

İndirim hikâyesi

Bir buçuk ayda, elektriğe ve doğal gaza yapılan seri zamları anımsayalım. Erdoğan'ın yeni yılda bunlardan yüzde 10 indirim yapılacağı haberinin gerekçesini bilmeyen var mı? Sebep aynı; "Mahalli seçimler." Peki bu kadar bindirimden sonra yüzde 10'luk indirim pantolonda oluşan delikleri kapatmaya yetecek mi?

Durumu özetlemek için aklıma bir Nasreddin Hoca fıkrası geliyor. Yani kepçeyle alınanlar, kaşıkla geri verilecek. Bu uygulama tamamen göz boyama taktiğidir. 1 Nisan'dan sonra, "kepçenin aile boyu" ortaya çıkarsa kimse şaşırmasın...

Putin'in yeni oyunu

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bir gece ansızın gelebilirim" diye diye, Şam'ı getirdi. Mümbiç'le aramıza Esad'ın güçleri giriverdi. Suriye yönetimi Arimah'ı ele geçirme eylemini kendi başına mı yaptı? Asla. Emri veren Kremlin. Yani Putin'in bizzat kendisi.

Amerika bölgeden çekilecekse (inanmıyorum ya) oluşacak boşluğu doldurma görevinin bize bırakılacağını sanmak hayal ötesi.

Tarihe meraklı olanlar en çok savaştığımız ülkenin ismini kolaylıkla söylerler. Hatta gidin Doğu Anadolu'ya bir köy kahvesine oturun. İlginç laflar duyarsınız. Yöre halkı kızdığı şahsa "Moskof gâvuru" diye hitap eder.

Birden aklıma geldi. Bizim iki yaşlı aktör neden soruşturma geçiriyorlar? Geçmişte Rusya ile sıkı fıkı olan büyüklerimizin başına gelenleri anlattıkları için değil mi?

Son sözlerim "babana bile güvenme". Hele bu Moskof ise...

3'TE 3 TARİH

TRT sonunda güzel bir yarışma yakaladı. Prof. Dr. Tufan Gündüz'ün yönetimindeki bu programı "torpilli damat" Engin Altan Düzyatan sunuyor. Bu oyuncu, iktidarın "Yürü ya kulum" dediklerinden. Tarihî dizilerden devlet bankalarının reklamına kadar hep o var. Büyük kayınvalide Hülya Koçyiğit'in bu konuda etkisi inkâr edilemez. 3'TE 3 TARİH, kurgusundan iyi hazırlanan sorularına kadar başarılı. Hatta, kazanılacak para da güzel. Bilgisini sınamak isteyen ve bugüne kadar izlememiş olanlara bir göz atmalarını öneriyorum.

Her şey iyi hoş da bazı yarışmacıların nasıl seçildiğini anlamakta zorlanıyorum. İngiltere'nin AB'den ayrılması planı ve referandumuna Brexit denildiğini bilmeyenler var. Kut'ül Amare Savaşı'ndan bihaberler mevcut. Hatta bir tarih öğretmeninin Ruslarla yapılan antlaşmaları hatırlamaması bir başka sorun.

MEDYANIN DİLİ

Özlük hakları ne demek?

Devamlı olarak hukuk tahsili gördüğünü belirten Müge Anlı, "Özlük Hakları"nın ne olduğunu da bilmiyor. İşte cümlesi; "Bu programa katılan herkes, öyle ya da böyle eğer ihtiyaç duyulursa yarın bir gün Emniyet'in kapısını çalacağını, bilerek katılıyor. Yani burada yüzünü gösterir göstermez o, onun, ben insanların da özlük haklarına son derece saygı duyuyorum." (Şahitlik yapacak kişinin özlük hakları)!

ÖZLÜK HAKKI: Genel memur statüsü içindeki kişinin, kanunların öngördüğü biçim ve koşullarla kazandığı her türlü hak.

ÖZLÜK İŞLERİ:

1- Bir kuruluşta görevlilerin atanmaları, yükselmeleri ve emeklilikleri vb.. Kişisel işlemlerin bütünü.

2- Bu işleri yürüten bölüm zat işleri.

Duymuş bir yerlerden Özlük Hakları'nı anlamını bilmeden kullanıyor.

GÜNÜN SÖZÜ

Para arttıkça, kaygı daha da artar. Oratius

 

Yazarın Diğer Yazıları